У Швеції обговорять можливість постачання Україні винищувачів Gripen
Категорія
Світ
Дата публікації

У Швеції обговорять можливість постачання Україні винищувачів Gripen

У Швеції обговорять можливість постачання Україні винищувачів Gripen
Джерело:  online.ua

Уряд Швеції обговорить зі збройними силами надання Україні винищувачів JAS 39 Gripen. Вони можуть нести високоточну зброю для ураження наземних і надводних цілей.

Джерело:  Ekot

Постачання Україні винищувачів Gripen

Як зазначається,  уряд хоче отримати інформацію про те, як надання літаків Україні вплине на обороноздатність Швеції й наскільки швидко держава зможе отримати нові Gripen як компенсацію.

До того ж уряд має визначити, як має проходити підготовка українських пілотів та іншого наземного персоналу на літаках.

До слова, раніше лідер соціал-демократичної партії Швеції Магдалена Андерссон закликала уряд країни підготуватися до відправки винищувачів Jas Gripen в Україну, щоб допомогти захиститися від російського вторгнення.

В Офісі президента повідомили, що передачу Україні шведських Gripen слід буде погоджувати з іншими країнами, як і з постачанням F-16.

При цьому пізніше прем'єр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що країні потрібні літаки для власної оборони, адже заявка країни на вступ до Альянсу ще не завершена. При цьому він не виключив передачу Україні винищувачів у майбутньому.

Що відомо про винищувачі Gripen

Saab JAS 39 Gripen є багатоцільовим винищувачем четвертого покоління, який був розроблений з урахуванням універсальності. Формально він належить до класу винищувачів, але його задумували як багатоцільовий літак, що здатний виконувати різні завдання.

Фото - Wikimedia Commons

За даними з відкритих джерел, вартість одного такого літака становить від 40 до 60 млн доларів.

У Повітряних силах ЗСУ зазначили, що шведські винищувачі Gripen знаходяться в рейтингу пріоритетних для отримання. Так, командувач повітряними силами ЗСУ, генерал-лейтенант Микола Олещук розповів, що на першому місці в цьому списку – американські винищувачі F-16. На другому – шведські літаки Gripen. На третьому і четвертому – британські Eurofighter Typhoo і французькі Rafale відповідно.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?