У Скандинавії обмежили щеплення вакциною Moderna молодих людей після дослідження
Категорія
Технології
Дата публікації

У Скандинавії обмежили щеплення вакциною Moderna молодих людей після дослідження

У Скандинавії обмежили щеплення вакциною Moderna молодих людей після дослідження
Джерело:  online.ua

Уряді Данії, Фінляндії та Швеції виступили з одночасним рішенням про тимчасову зупинку вакцинації препаратом Moderna - перш за все це стосується молодих людей, однак у рішеннях є відмінності між країнами.

Джерело: Reuters

За оприлюдненими даними, фінська влада тимчасово зупинила вакцинацію “Модерною” для чоловіків молодше 30 років. Це пов’язано з повідомленнями про рідкісні побічні ефекти - ймовірність розвитку міокардиту.

Згідно з уточненням директора Фінського інституту охорони здоров’я Міки Салмінена, влада натомість проводити вакцинацію препаратом Pfizer.

“Скандинавське дослідження за участі Фінляндії, Швеції, Данії продемонструвало, що чоловіки у віці до 30 років, які отримують Moderna Spikevax, мають трохи більший ризик розвитку міокардиту у порівнянні з іншими”, - наголосив експерт.

Своєю чергою у Швеції та Данії представники державної системи охорони здоров’я напередодні анонсували паузу у використанні вакцини Moderna для щеплення молодих людей і дітей. Вони у цьому рішенні послалися на згадане дослідження, яке поки що не оприлюднили у повному обсязі.

У норвезькому уряді оголосили, що будуть рекомендувати молодим чоловіками до 30 років користуватися радше вакциною Pfizer.

Передбачається, що повністю підсумки дослідження з цього приводу опублікують вже наступними тижнями. Уряди скандинавських країн уточнили, що відповідні дані було надіслано до Європейського агентства з лікарських засобів.

Проблеми з вакцинами від коронавірусу

У США напередодні провели дослідження з приводу шкідливості третьої бустерної дози вакцин Pfizer та Moderna.

Згідно з результатами дослідження, проведеного серед 22 тисяч осіб, які отримали додаткову, третю дозу вакцин Pfizer і Moderna та взяли участь в обстеженнях, найбільше скарг надходило щодо незначних проявів. До таких науковці віднесли почервоніння в місці щеплення, набряк і біль.

Системні реакції організму після проведення щеплення за третім разом проявлялись рідше. В основному у вигляді болю в животі чи в м’язах, загальної слабкості чи діареї. Таких випадків було навіть менше, ніж після другої дози.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?