У Словаччині остаточно вирішили відмовити Україні у військові допомозі
Категорія
Політика
Дата публікації

У Словаччині остаточно вирішили відмовити Україні у військові допомозі

Зузана Чапутова
Джерело:  online.ua

Президент Словаччини Зузана Чапутова підтримала відмову від надання Україні нового пакету військової допомоги. 

Чому Словаччина відмовляється від надання військової допомоги Україні

За інформацією порталу  Dennik N, рішення було прийняте у зв’язку із перемогою на парламентських виборах в країні партії Smer-SD колишнього прем’єр-міністра Роберта Фіцо.

Журналісти видання також повідомили, що в Міноборони Словаччини досі розглядають можливість надання Україні пакету військової допомоги.

Її могли б передати ще під час головування технократичного уряду Людовіта Одора, але президентка Зузана Чапутова, яка є політично відповідальною за кабінет міністрів, виступає проти такого плану.

Речник президента Словаччини Мартін Стрижинець заявив,що таким чином Чапутова висловлює повагу до результатів демократичних виборів, переможець яких - партія Smer-SD обіцяла власним виборцям припинити військову допомогу Україні.

Президентка Словаччини вважає, що ігнорування цієї позиції Smer-SD та "деяких інших" партій "створило б прикрий прецедент на майбутнє".

Що відомо про позицію інших європейських партнерів України щодо військової допомоги

За словами прем’єр-міністра Литви Інгріди Шимоніте, її країна у наступному році планує виділити на допомогу Україні близько 340 млн євро.

З іншого боку, є потреби, які пов'язані не з нами, а з чимось дуже важливим для нас, як, наприклад, Україна. У найближчі роки нам знадобляться кошти не тільки для підтримки військових біженців

За її словами, Литві також доведеться продовжувати надавати підтримку, якщо держави Європейського союзу не узгодять бюджетний захід ЄС у розмірі 50 мільярдів доларів.

Вона уточнила, що допомогу для України уряд оцінює загалом близько чотирьох десятих відсотка ВВП, це близько 340 млн євро.

Уточнюється, що частина фінансів піде на підтримку вчителів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?