У Словаччині пояснили заяву про ненадання військової допомоги Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

У Словаччині пояснили заяву про ненадання військової допомоги Україні

Зузана Чапутова, Словаччина

Команда президентки Словаччини Зузани Чапутової вирішила пояснити заяву про те, що лідерка країни не підтримала передачу нового пакету військової допомоги Україні. Як з'ясувалося, це відбувається через зміну уряду, який потенційно матиме діаметрально протилежний курс, ніж чинний кабінет.

Чому Словаччина почала блокувати військову допомогу для України

З заявою з цього приводу виступила Яна Кобзова, яка є радницею президентки Словаччини з питань зовнішньої політики.

Нинішній словацький уряд, що йде у відставку, має конституційно обмежені повноваження. Політичні партії, які наразі ведуть переговори про можливе формування уряду, виступають проти надання військової допомоги Україні, – стверджує вона.

На переконання лідерки країни, схвалення пакета військової допомоги чинним урядом, який піде у відставку, може створити ризикований прецедент для зміни влади після будь-яких майбутніх виборів.

Окрім того, наголошується, що наразі Чапутова проводить консультації з усіма політичними лідерами щодо формування майбутнього уряду і продовжуватиме підтримувати надання військової допомоги Україні будь-яким урядом, який матиме повні повноваження.

Яна Кобзова також звертає увагу на те, що військова допомога, яку Києву передала офіційна Братислава, є найбільшою, яку Словаччина коли-небудь надавала протягом усієї своєї історії.

До слова, в перерахунку на душу населення – ця допомога є однією з найбільших, наданих будь-якою іншою країною.

Президентка Чапутова з самого початку була рішучою прихильницею такої допомоги і спілкувалася з урядом щодо її підтримки, в тому числі після нещодавнього візиту президента Зеленського до Словаччини в липні, – підсумовує Кобзова.

Чому в Словаччини виникли проблеми з наданням допомоги для України

Згідно з даними місцевих ЗМІ, Міністерство оборони країни розглядає можливість надання Україні чергового пакета військової допомоги.

Київ міг би його отримати ще під час головування технократичного уряду Людовіта Одора, однак лідерка Словаччини виступила проти такого плану.

Не можна також не згадати про те, що Роберт Фіцо та очолювана ним політсила отримали найбільше голосів на дострокових парламентських виборах у Словаччині. Він виступає проти надання військової допомоги Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?