У сперматозоїдах чоловіків виявили небезпечні мутації
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

У сперматозоїдах чоловіків виявили небезпечні мутації

У сперматозоїдах чоловіків виявили небезпечні мутації
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що мутації збирають у собі всі клітини людини. Іноземні вчені попереджають, що сперматозоїди також не виключення.

Джерело: Cell

Вчені знайшли небезпечні мутації у сперматозоїдах

Науковці звертають увагу на те, що в процесі розвитку, життя і процесів старіння все людські клітини накопичують мутації - це спровоковує так званий мозаїцизм. Що важливо розуміти, це стан, при якому різні клітини однієї й тієї ж людини мають різні послідовності ДНК або генетичний склад.

"Мозаїцизм зустрічається у кожної людини, але в основному він непомітний. Але якщо кількість аномальних клітин починає перевищувати кількість нормальних, то це може привести до захворювань. Коли мозаїцизм зустрічається в сперматозоїдах або яйцеклітинах людини, мутації можуть торкнутися не лише чоловіка чи жінку, а й наступні покоління", - йдеться в повідомленні.

За словами дослідників із Інституту геномної медицини й Медичної школи Сан-Дієго Каліфорнійського університету, мутації сперматозоїдів можуть спровокувати виникнення таких розладів, як аутизм і епілепсія.

"Ми виявили, що кожен еякулят від чоловіка показує в середньому 30 мутацій. Майже всі вони були виявлені в серійних вибірках в період від 6 до 12 місяців, тоді як більшість мутацій були повністю відсутні в зразках слини або крові", – наголосив один із авторів дослідження Сяосю Ян.

Як стверджують науковці, це вказує на те, що подібні мутації обмежуються сперматозоїдами.

"Згідно з дослідженням, мутації у своїй спермі може мати кожен п'ятнадцятий чоловік.Ми думаємо, що ці мутації створюють істотний тягар для здоров'я людини, потенційно викликаючи 15% випадків розладу аутистичного спектра, вроджених вад серця і важких дитячих захворювань", - кажуть вчені.

Наразі відомо, що свої нові дослідження автори вирішили зосередити на виявленні причин подібних мутацій.

Читайте також:

  • Понаднормова робота не тільки вкрай негативно впливає на здоров’я, а й забирає сотні тисяч життів щорічно: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі.

  • Американські вчені після завершення масштабних досліджень дійшли висновку, що відсутність шкідливих звичок і здоровий спосіб життя знижують ризики раку до мінімуму.

  • Американські вчені попередили про ризики хвороби мозку через вакцину Pfizer.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?