У США планують зустріч між Байденом і Сі Цзіньпіном
Категорія
Світ
Дата публікації

У США планують зустріч між Байденом і Сі Цзіньпіном

Байден і Сі
Джерело:  Reuters

Білий дім планує особисту зустріч між президентом США Джо Байденом і китайським лідером Сі Цзіньпіном у Сан-Франциско у листопаді.

Байден зустрінеться з Сі у США

Зазначається, що зустріч відбудеться на тлі прагнення держав стабілізувати проблемні відносини.

Останніми роками зв’язки між двома найбільшими економіками світу були напруженими через низку проблем, зокрема Тайвань, походження пандемії COVID-19, звинувачення у шпигунстві, проблеми з правами людини та торгові тарифи тощо.

Анонімні високопоставлені чиновники сказали, що можливість зустрічі "досить тверда".

В останні місяці між Китаєм та США відбулося кілька зустрічей на високому рівні. Зокрема у червні Китай відвідав держсекретар Ентоні Блінкен, у липні - міністр фінансів Джанет Єллен, у серпні - міністр торгівлі Джина Раймондо.

Нещодавно Блінкен зустрівся з віце-президентом Китаю Хань Чженом у Нью-Йорку, а радник США з національної безпеки Джейк Салліван зустрівся з міністром закордонних справ Китаю Ван І на Мальті.

Попередня зустріч Байдена та Сі

Остання зустріч Байдена та Сі відбулася на полях саміту G20 в Індонезії в листопаді 2022 року.

Це була їхня перша особиста зустріч після того, як Байден став президентом. До цього вони п’ять разів спілкувалися по телефону та відеоконференції.

Головне агентство безпеки Китаю у вересні натякнуло, що будь-яка зустріч Сі та Байдена залежатиме від того, чи Сполучені Штати «проявлять достатню щирість».

Американські офіційні особи, такі як Раймондо та Єллен, нещодавно заявили, що Сполучені Штати не хочуть розривати з Китаєм, але Пекін висловив стурбованість з приводу схвалення США продажу зброї та військового фінансування Тайваню.

У листопаді в Сан-Франциско відбудеться саміт Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), який може відвідати Сі. Він нещодавно пропустив саміт G20 у Нью-Делі, на якому був присутній Байден.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?