У США озвучили одну з головних домовленостей Зеленського і Байдена
Категорія
Політика
Дата публікації

У США озвучили одну з головних домовленостей Зеленського і Байдена

У США озвучили одну з головних домовленостей Зеленського і Байдена
Джерело:  online.ua

Україна отримає нові системи протиповітряної та протиракетної оборони, зокрема, мова йде про систему Iron Dome («Залізний купол»). Відповідну поправку до проєкту оборонного бюджету на 2022 рік вніс конгресмен Скотт Франклін, вона здобула двопартійну підтримку в Конгресі США. Про це домовились президенти України та США під час заокеанського візиту Володимира Зеленського до очільника Білого Дому Джо Байдена.

Джерело: ОПУ

Зокрема, законопроєкт Палати представників Конгресу США вимагає більше грошей на оборону Києва, і система протиракетної оборони може бути включена в проєкт. З моменту вступу на посаду Байдена, його адміністрація підтримувала поставки Вашингтоном зброї і навчання українських військових. Зокрема, мова йде про обладнання та пакети підтримки на суму 275 мільйонів доларів.

Але деякі в Конгресі прагнуть зробити більше і включили поправку до законопроєкту про оборону від 2022 року, яка змусить адміністрацію Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної і протиракетної оборони, включаючи потенційну відправку батареї Iron Dome, яка в даний час експлуатується армією США.

У версію законопроєкту про оборонну політику 2022 фінансового року включила поправки, що вимагають від Пентагону подачі в Конгрес звіту з викладенням варіантів потенційного продажу або передачі існуючих систем України.

Пропозиція продати або надати Києву нові системи протиповітряної оборони, ймовірно, посилить напруженість у відносинах з Москвою яка відносно недавно скаржилася на американську систему протиракетної оборони в Румунії, стверджуючи, що вона може бути використана в наступальних цілях. Але США і НАТО це звинувачення відкинули.

Система Iron Dome, створена ізраїльською оборонною компанією Rafael у партнерстві з Raytheon, зарекомендувала себе як один з найефективніших засобів знищення ракет малої дальності. За даними військових, система Iron Dome збила близько 90% ракет, випущених по Ізраїлю за останні кілька років.

Ризики атаки Росії з боку Криму

Нагадаємо, цього літа командування ЗСУ провело навчання підрозділів протиповітряної оборони, які виконують завдання на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Українські військові в рамках навчань відбили умовний авіаційний удар противника за допомогою зенітних ракетних комплексів "Бук".

Після окупації Криму в 2014 році Росія регулярно проводить масштабні військові навчання на українському півострові і в акваторії Чорного моря. До Криму постійно завозиться військова техніка і системи протиповітряної оборони.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?