У США випробовують універсальну вакцину від COVID-19
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

У США випробовують універсальну вакцину від COVID-19

У США випробовують універсальну вакцину від COVID-19
Джерело:  online.ua

У військовому науково-дослідному інституті імені Уолтера Ріда розпочались клінічні випробування вакцини SpFN, яка має захищати від усіх штамів та мутацій коронавірусної інфекції.

Джерело: DW

Що відомо про нову американську супер-вакцину

Відомо, що вакцину SpFN розробляли з використанням наночастинок шиповидного білка, щоб вона могла захистити від максимальної кількості штамів коронавірусу.

За словами розробників, якщо вакцина продемонструє свою ефективність за результатами клінічних досліджень, більше не буде необхідності у бустерній дозі.

Але низка фахівців мають сумніви стосовно цієї вакцини.

Сама вакцина вироблена з білків, за аналогією з Novavax, що була схвалена у Європі на прикінці грудня минулого року.

Основою нової вакцини є ендогенні білкові молекули - ферітин, що накопичують залізо в организмі.

Молекули ферітину згортаються у 24-гранну кулю, схожу на футбольний м'яч, Кожна грань такої молекули покрита частками шиповидного білка певного штаму коронавірусу, що дозволяє застосовувати вакцину проти всіх існуючих штамів коронавірусу SARS-CoV-2.

До того ж таку вакцину дуже легко модифікувати.

Розробники повідомляють, що після вакцинації починають вироблятись антитіла, що зв'язуються з білком та просто не дозволять вірусу взаємодіяти зі своїм рецептором на клітинах.

Окрім цього після вакцинації активізуються Т-клітини, що розпізнають інфіковані клітини і вбивають їх, недаючі вірусу розмножуватись.

Спочатку вакцину випробували на макаках. Після вакцинації у тварин була зафіксована виробка антитіл проти оригінального коронавірусу та штамів "Альфа", "Бета", "Гамма" і "Дельта".

Фото - Flickr.com

На думку провідного американського епідеміолога та радника Білого дому Ентоні Фаучі, у довгостроковій перспективі розробка такої вакцини може допомогти запобігти наступній пандемії.

Багато інвестується не тільки в поліпшення наявних у нас вакцин проти SARS-CoV-2, але і в розробку препаратів наступного покоління, особливо універсальних вакцин проти COVID-19, - зазначив Фаучі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?