У ТКГ знайшли вихід з глухого кута по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У ТКГ знайшли вихід з глухого кута по Донбасу

У ТКГ знайшли вихід з глухого кута по Донбасу
Джерело:  online.ua

Команда українського лідера Володимира Зеленського буде домагатися перегляду Мінських угод. У ТКГ вважають це єдиним способом вивести з глухого кута переговори по Донбасу і завершити війну, оскільки вимоги про особливий статус ОРДЛО і зміни до Конституції, на чому наполягає Кремль, втратили актуальність.

Джерело: Україна 24

Член української делегації в Тристоронньої контактній групі по Донбасу Тетяна Іванова пояснила чому Мінські угоди в тому вигляді, в якому вони підписані, не дозволяють просуватися в питанні врегулювання конфлікту. Вона озвучила підстави для їх перегляду.

"Коли підписувалися Мінські угоди, у нас ще не пройшла реформа децентралізації, на той момент місцева влада не мала стільки повноважень, у нас не було місцевих громад, які зараз мають великий обсяг повноважень, більше, ніж районні та обласні ради. Тепер вимоги змін Конституції про якісь там особливі статуси, з огляду на те, що у нас пройшла децентралізація, повинні бути переглянуті. Але Росії це не цікаво, у них імперські інтереси, тому вони навіть не розглядають ці питання. Але це важливо доносити до міжнародної спільноти ", - зазначила Іванова.

Учасниця української делегації в ТКГ нагадала, що Мінські угоди підписувалися в тих умовах, коли навряд чи вдалося б підписати будь-що інше. Але тепер, за її словами, настав момент їх кардинально змінити.

"Абсолютно вірно сказав перший президент України, що поки не будуть внесені докорінні зміни в угоди, ми не зможемо просуватися, оскільки в Мінських угодах не гарантована складова безпеки для виконання багатьох пунктів. І поки не будуть внесені такі зміни, щоб можна було гарантувати безпеку виконання інших пунктів Мінських угод, по ним не можна просунутися ", - вважає Іванова.

Які умови висуває Путін по Донбасу

У команді Путіна єдиним виходом з глухого кута по Донбасу бачать тільки в наданні "особливого статусу" ОРДЛО. Кремль закликає Київ відмовитися від своїх вимог, які стосуються зміни послідовності виконання положень Комплексу заходів.

У Москві обурені, що команда Зеленського наполягає на поверненні під свій контроль всього російсько-українського кордону з подальшим проведенням місцевих виборів на Донбасі. Там дають зрозуміти, що ні на які поступки і компроміси в цьому питанні Путін не піде, а конфлікт в результаті буде заморожений.

Офіційний Київ відзначає, що мінський формат не дає результатів через блокування і неадекватні вимог представників команди Путіна. Однак вихід України з угод може зіграти на руку офіційній Москві, яка в такому випадку звинуватить українську владу в небажанні припинити війну на Донбасі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?