У Туреччині домовилися про деблокаду трьох портів України – WSJ
Категорія
Світ
Дата публікації

У Туреччині домовилися про деблокаду трьох портів України – WSJ

У Туреччині домовилися про деблокаду трьох портів України – WSJ
Джерело:  online.ua

Американським журналістам вдалося дізнатися, що під час зустрічі між Україною, ООН, РФ та Туреччиною у Стамбулі сторони домовилися про деблокаду трьох українських портів для експорту зерна. Згідно з останніми даними, всі судна будуть перевіряти ВМС Туреччини.

Джерело:  Wall Street Journal  з посиланням на своїх інсайдерів

У Стамбулі домовилися про деблокаду трьох портів України

За попередніми даними, учасники переговорів узгодили такий механізм: зерно може відправлятися з трьох українських портів у конвоях у супроводі українських кораблів, одночасно діятиме режим припиненням вогню для захисту суден у географічних межах. Частково буде проведене розмінування.

Як вдалося дізнатися журналістам, один з цих портів – морський порт Одеси. Також, як стверджує редакція українського Forbes, деблокада також буде стосуватися сусідніх портів: Чорноморського та "Південного".

Фото - відкриті джерела

Окрім того, наголошується, що наступним пунктом домовленості є те, що Військово-морські сили Туреччини перевірятимуть порожні кораблі, які прибувають в українські порти.

Як уже згадувалося раніше, країна-агресорка хотіла перевіряти їх одноосібно, оскільки стверджувала, що ці судна можуть використовуватися для транспортування західної зброї в Україну.

Також журналісти повідомляють, що ООН створить командно-контрольний центр у Стамбулі для моніторингу рівня загрози для суден.

Залишається узгодити технічні деталі, зокрема те, як будуть розміновані українські порти. Україна спочатку повідомила ООН, що безпечний прохід може бути прокладений через заміноване море, але плаваючі міни також повинні бути знешкоджені, - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?