У ВООЗ б'ють на сполох через стрімке поширення мавп'ячої віспи в Африці
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

У ВООЗ б'ють на сполох через стрімке поширення мавп'ячої віспи в Африці

ВООЗ
Вірус віспи мавп

За результатами наради Комітету з надзвичайних ситуацій ВООЗ було ухвалено рішення щодо визнання спалаху вірусу віспи мавп mpox в Конго та інших країнах Африки надзвичайною ситуацією світового масштабу. 

Головні тези:

  • У ВООЗ б'ють на сполох через стрімке поширення мавп'ячої віспи в Африці.
  • ВООЗ визнала спалах вірусу віспи мавп надзвичайною ситуацією світового масштабу.
  • У Конго та інших країнах Африки вже виявлено понад 15 тис. випадків мавп'ячої віспи.
  • Вірус мавп'ячої віспи поширюється при прямому контакті з інфікованою твариною та може мати летальні наслідки.
  • ВООЗ звертається до міжнародного співтовариства для фінансування заходів щодо боротьби з поширенням вірусу мавп'ячої віспи.

Чим загрожує світові поширення мавп'ячої віспи з країн Африки

Зазначається, що гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреїсус заявив про стрімке поширення нового штаму mpox в східних регіонах Конго та сусідних африканських країнах, що викликає серйозне занепокоєння та може вплинути на епідеміологічну ситуацію у світі.

За словами регіонального директора ВООЗ в Африці Матшидісо Моеті, наразі представники організації активно співпрацюють з громадами та урядами африканських країн із метою посилення заходів щодо протидії поширенню нового штаму віспи мавп.

Керівник Комітету з надзвичайних ситуацій, професор Дімі Огойна зазначив, що загроза поширення віспи мавп стає світовою проблемою.

За інформацією ВООЗ, у 2022 році віспа також стрімко поширювалася. Й тоді також було оголошено надзвичайну ситуацію, яка тривала до травня 2023 року.

В країнах Африки стрімко поширюється вірус мавп’ячої віспи
Аналізи

Наразі у Конго вже виявили понад 15 тис 600 випадків захворювання мавп’ячою віспою, з яких 537 - виявились смертельними.

Для боротьби зі спалахом ВООЗ планує прискорити доступ до вакцин та посилити міжнародну співпрацю.

Організація вже виділила 1,45 млн доларів на невідкладні заходи та звертається до донорів з проханням профінансувати повний обсяг необхідних заходів.

Що відомо про вірус мавп’ячої віспи mpox

Зараження людини цим видом віспи відбулося при контакті з пошкодженою шкірою хворої тварини. Передача вірусу від людини до людини можлива при прямому контакті з кров'ю, побутовому або статевому контакті. Віспа мавп також поширюється повітряно-крапельним шляхом при тривалому особистому контакті.

Основні симптоми захворювання - висока температура, висип, запалені лімфовузли, біль у м'язах, слабкість. Як правило, через дві-чотири тижні організм людини долає вірус, але в рідкісних випадках захворювання, воно може призвести до смерті.

Летальність при зараженні людини становить від 1% до 11%. Вчені зазначають, що вакцина від натуральної віспи ефективна проти віспи мавп.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?