У ВООЗ висловилися про походження коронавірусу
Категорія
Світ
Дата публікації

У ВООЗ висловилися про походження коронавірусу

У ВООЗ висловилися про походження коронавірусу
Джерело:  online.ua

Всесвітня організація охорони здоров'я на даний момент не може сказати, як з’явився коронавірус. В організації заявляють, що всі гіпотези про походження спалаху COVID-19, в тому числі можливість лабораторного витоку, залишаються в силі.

Джерело: The Guardian.

Про це заявив Майкл Райан, очільник програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я, відповідаючи на запитання журналістів.

"Поточна ситуація така, що всі гіпотези щодо походження вірусу все ще залишаються в силі. Деякі з них більш імовірні, ніж інші, з огляду на поточний аналіз, але всі ці гіпотези потребують подальшого з'ясування та подальшого дослідження, і ми підемо і подивимося, куди всі ці висновки приведуть ВООЗ", - зазначив він.

Також Райан сказав, що китайські вчені заявили, що проводять власні дослідження походження COVID-19. За його словами, у ВООЗ "з нетерпінням чекаємо новин від наших китайських колег про перебіг цих досліджень".

Теорії походження коронавірусу

На початку пандемії була широко поширена гіпотеза про природне походження - про те, що коронавірус з’явився в кажанів, а потім передався людям, ймовірно, через посередницький вид. Але з плином часу вчені не знайшли вірусу ні в кажанів, ні в інших тварин, який відповідає генетичній ознаці Sars-CoV-2.

Розчаровані таким результатом, експерти все більш охоче розглядають теорію про те, що вірус міг витекти з лабораторії, що проводила дослідження коронавірусу кажанів у Ухані, ідею, яку колись відкидали як змову, яку поширюють ультраправі США.

Дослідження ВООЗ

Нагадаємо, перші випадки COVID-19 були зафіксовані у китайському місті Ухань наприкінці 2019 року. Походження вірусу, який спричинив пандемію і вбив понад 4 мільйонів людей, досі невідоме.

14 січня 2021 року команда експертів ВООЗ прибула до Китаю для дослідження походження пандемії. Вчені не змогли достеменно визначити джерело коронавірусу. Однак заявляли, що гіпотеза про лабораторний витік малоймовірна.

Пізніше стало відомо, що китайська влада відмовилася надавати експертам ВООЗ, які працювали в місті Ухані, первинну інформацію про ранні випадки зараження коронавірусом.

У звіті про походження COVID-19, підготовленому лабораторією американського уряду, є висновок, що гіпотеза походження коронавірусу з лабораторії в Ухані – правдоподібна і заслуговує подальшого вивчення.

У липні ВООЗ запропонувала другий етап досліджень походження вірусу.

25 серпня розвідка США надала президенду Джо Байдену секретну доповідь про походження коронавірусу, але в ній немає переконливих аргументів на користь будь-якої гіпотези.

Читайте також:

  • Байден отримав секретну доповідь розвідки про походження коронавіруса.

  • Кількість хворих на коронавірус в Україні 26 серпня різко зросла.

  • Розвідка Британії знайшла докази штучного походження коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?