У ВООЗ виступили з новими попередженнями про змішування вакцин проти коронавірусу
Категорія
Світ
Дата публікації

У ВООЗ виступили з новими попередженнями про змішування вакцин проти коронавірусу

У ВООЗ виступили з новими попередженнями про змішування вакцин проти коронавірусу
Джерело:  online.ua

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я заявили про небезпечність на поточному етапі використовувати для антикоронавірусної імунізації вакцини від різних виробників.

Джерело: Reuters

За словами головної наукової робітниці організації Сумії Свамінатан, немає однозначної інформації щодо змішування різних вакцин для щеплень.

“Це трохи небезпечна тенденція. Ми перебуваємо в зоні відсутності даних і доказів у тому, що стосується змішування і збігів… У країнах буде хаос, якщо громадяни почнуть вирішувати, коли і хто буде отримувати другу, третю і четверту дозу”, - стверджують експерти.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус на брифінгу відзначив, що навіть на тлі обговорення необхідності надання пацієнтам третьої дози вакцини, перш за все необхідно забезпечити першими двома бідніші країни.

Уряди деякі країн наразі вже займаються організацією поставок мільйонів доз препаратів для третього щеплення, а водночас із цим у багатьох країнах навіть найуразливіші групи населення та медиків повністю не вакцинували.

Гебреісус звернувся із закликом до керівництва компаній Pfizer та Moderna. Ті прямо пропонують майже повністю імунізованим країнам додаткові дози, однак мали б радше передати їх міжнародній ініціативі COVAX, що розподіляє препарати поміж незаможними державами.

Змішування вакцин проти коронавірусу

Європейське агентство з лікарських засобів, офіційний регулятор Євросоюзу. прямо закликало не використовувати різні вакцини для першого та другого щеплення.

Утім, існують приклади використання подібного підходу, однак за межами співдружності. У Таїланді влада для прискорення імунізації населення узгодила щеплення першої дозою Sinovac та другою від AstraZeneca.

Передбачається, що пізніше медики, які раніше повністю вакцинувалися, отримають як бустер для підсилення захисту шот вакциною AstraZeneca або Pfizer/BioNTech.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?