У якому стані знаходиться зона відчуження після року деокупації — відповідь експерта
Категорія
Україна
Дата публікації

У якому стані знаходиться зона відчуження після року деокупації — відповідь експерта

У якому стані знаходиться зона відчуження після року деокупації — відповідь експерта
Джерело:  online.ua

В якому стані перебувала чорнобильська зона після деокупації та як допомогти людям, які там живуть, online.ua обговорив з членом Громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження та Головою Асоціації чорнобильських туроператорів Ярославом Ємельяненком.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Що відбувалося у зоні відчуження після деокупації

Команда Ярослава Ємельяненка побувала на деокупованій території зони відчуження вже на другий день після звільнення.

Експерт розповів, що на будь-якій окупованій території росіяни роблять одне й те саме.

Вони намагаються знищити по максимуму, навіть не для того, щоб забрати собі, вкрасти якусь техніку технікою десь лабораторії поставити. Вони просто забирають без жодного розуміння, що це таке, а те, що вони не можуть забрати, розбивають, для того, щоб примусити Україну деградувати. Мовляв, знаєте, як там було написано дуже часто на стінах, "хто вам дозволив так жити". Ось там сталося те саме.

За словами експерта, підприємства у зоні відчуження повністю вийшли з ладу і першим там потрібно було відновлювати автоматичний радіаційний контроль над об'єктами чорнобильської станції.

Ємельяненко зазначає, що у зоні ЧАЕС понівечена природа і підприємства, і, насправді, поламані долі людей.

Вже більш ніж як рік пройшов і більша частина нацгвардійців, яка була взята в полон, коли росіяни відходили від чорнобильської станції, все ще не повернулася до своїх рідних, до своїх друзів.

Як відновити зону відчуження після окупації

Зараз іде відновлення технологічних об'єктів, повертають системи радіаційного контролю, налагоджують комп'ютерну техніку і все інше.

Проте ми зможемо говорити про відновлення після дії рашистів тільки після того, як буде пропрацьована, як матеріальна складова, яку вони порушили, так і психологічна. А це на дуже багато років. І це серйозна робота, яку треба про вводити вже зараз, починаючи зі спілкування зі всіма цими людьми.

За словами експерта, ця територія має бути відкрита для того, щоб вона відновилася якомога швидше, за прикладом аварії 1986 року.

Поки чорнобильська зона була повністю зачинена і туди не приїжджали люди, процеси відновлення йшли дуже повільно. Щойно туди поїхали всі, хто цікавляться історією, почали розвозити цю інформацію по всім своїм країнам, почали спілкуватися із старенькими самоселами, які там живуть, воно дуже полегшує сприйняття будь-якої події, такої як аварія на АЕС 37 років тому або окупація рік тому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?