Учені створили тест для виявлення ранніх ознак раку крові — як він працює
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Учені створили тест для виявлення ранніх ознак раку крові — як він працює

медик
Джерело:  The Wall Street Journal

За допомогою тесту можна виявити фрагменти ДНК пухлини в крові. Тест сповіщає лікарів про те, чи був виявлений сигнал раку, і передбачає, звідки в організмі цей сигнал міг виникнути.

Американські науковці винайшли тест для визначення ознак 50 видів раку в крові людини

Науковці провели випробування та з'ясували, що тест правильно виявив дві третини випадків раку. У 85% людей тест також міг точно визначити початкове місце раку. Тест дає більш точні результати людям поважного віку та пацієнтам з більш пізніми стадіями раку.

Як працює тест

Експерти привітали результати випробування, але сказали, що знадобляться додаткові дослідження, перш ніж тест, зроблений каліфорнійською компанією Grail, можна буде запровадити в системах охорони здоров’я.

Тест правильно виявив дві третини випадків раку серед учасників дослідження. У 85% цих позитивних випадків він також міг точно визначити початкове місце раку. Згідно з результатами дослідження, він був більш точним у пацієнтів похилого віку та пацієнтів із більш пізніми стадіями раку.

Лікарі розділилися щодо того, чи варто ризикувати для пацієнтів. У різних пацієнтів він проявляється по-різному і не завжди дає 100% результат. Тому і випускати цей тест вирішили лише за рецептом лікаря.

Як пише The Wall Street Journal, ціна одного тесту коштує 949 доларів США. За даними виробника тестів Grail, підрозділу компанії з секвенування генів, відтоді, як Galleri став доступним у червні 2021 року, було продано понад 130 000 тестів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?