Учені встановили таємниче походження затопленого восьмого континенту Землі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Учені встановили таємниче походження затопленого восьмого континенту Землі

Учені встановили таємниче походження затопленого восьмого континенту Землі
Джерело:  online.ua

83 мільйони років тому стародавній суперконтинент Гондвана був розірваний на частини і його величезна частина затонула під хвилями. На думку деяких геологів, цей затоплений шматок землі під назвою Зеландія вважався б 8-м континентом Землі.

Джерело: Science Alert

Зеландія - затоплений континент Землі

Через товстий шар океанської води, який закриває нам огляд 8 континенту, ми бачимо лише Нову Зеландію та прилеглі острови.

Сама Зеландія довго залишалася загадковою. Близько 94% континенту площею 4,9 мільйона км квадратних перебуває під водою, приховуючи деталі північної частини суші.

Використовуючи геохімічні та ізотопні дані з нещодавно отриманих зразків гірських порід, а також сейсмічні показання, геолог GNS Science Енді Таллох і його колеги створили уточнену карту цього регіону, щоб дослідити, як виник континент.

Зразки гірських порід, деякі з яких такі ж давні, як динозаври, були взяті з місць розвідувального буріння та низки відкритих вершин Південної Зеландії, таких як острови Чатем і Антиподес.

Аналіз їхнього хімічного складу разом з іншими геологічними підказками виявив подібність до геології Західної Антарктиди, що свідчить про субдукцію краю Зеландії чверть мільярда років тому через плато Кемпбелла біля західного узбережжя Нової Зеландії.

Субдукція — це коли два краї земної кори натискають один на одного, змушуючи один край опускатися в мантію Землі. Але всупереч попереднім припущенням, магнітні аномалії, виявлені в цьому ж регіоні, не пов’язані з цією подією.

Як утворилася Зеландія

Учені розповідають, що приблизно 83 мільйони років тому об’єднані території Зеландії/Західної Антарктиди та Антарктиди/Австралії дали тріщини, до яких увірвалося Тасманове море.

Приблизно 79 мільйонів років тому, Зеландія та Західна Антарктида відірвалися, утворивши Тихий океан.

Як корі Зеландії вдалося розтягнутися настільки тонко, перш ніж відірватися, довго спантеличило геологів. Подібна тонкота також очевидна в Західній Антарктиді.

Таллох і його колеги знайшли докази того, що напрямок розтягування змінювався на 65 градусів від 100 до 80 мільйонів років тому. Вони вважають, що це могло призвести до значного потоншення континентальної кори.

Разом ці знахідки створюють основу для більш детального аналізу цього дивного розтягування землі.

Читайте також:

  • Вчені створили нову детальну мапу Марса — відео

  • Вчені виявили найстаріші докази падіння метеорита на Землю

  • Вчені пояснили, як вулкани міняли історію людства

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?