Угорщина просить ЄС продовжити обмеження на імпорт зерна з України до кінця року
Категорія
Економіка
Дата публікації

Угорщина просить ЄС продовжити обмеження на імпорт зерна з України до кінця року

Угорщина просить ЄС продовжити обмеження на імпорт зерна з України до кінця року
Джерело:  online.ua

Угорщина попросила ЄС продовжити обмеження на імпорт українських зернових і олійних культур для себе, Польщі, Румунії, Болгарії та Словаччини щонайменше до кінця 2023 року.

Джерело: Reuters

Угорщина хоче продовжити обмеження з імпорту зерна з України

Про це прохання заявив державний секретар міністерства сільського господарства Жолт Фельдман.

Він повідомив, що Угорщина також звернулася до Брюсселя з проханням надати фінансову підтримку місцевим фермерам, щоб полегшити транспортування запасів зерна, які застрягли у внутрішніх сховищах до цьогорічного врожаю.

Ми зацікавлені в тому, щоб збір врожаю в Угорщині був безпечно завершений, а угорські фермери могли продавати свою продукцію, - сказав Фельдман після зустрічі міністрів сільського господарства ЄС у Брюсселі.

Нагадаємо, що після повномасштабного вторгнення РФ, ЄС лібералізував весь імпорт з України. П’ять країн стали транзитними шляхами для українського зерна, яке через війну не можна було експортувати через чорноморські порти.

ЄС обмежив експорт зерна з України

2 травня ЄС встановив обмеження на імпорт української пшениці, кукурудзи, насіння ріпаку та соняшнику до 5 червня. На цей крок Єврокомісія пішла після того, як Польща, Угорщина та Словаччина самостійно заборонили імпорт зерна з України.

Заборона ввелася, щоб зменшити надлишок поставок зерна в Болгарію, Угорщину, Польщу, Румунію та Словаччину.

Фермери цих країн скаржилися, що дешевше українське зерно робить внутрішнє виробництво збитковим.

У ЄК заявили, що в цей період українську пшеницю, кукурудзу, насіння ріпаку та соняшнику можна буде продавати будь-якій іншій країні 27 країн блоку, окурім Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини, проте через них можна здійснювати транзит.

Комісія заявила, що може продовжити обмеження на імпорт зерна після 5 червня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?