Угорщина спровокувала гучний скандал в ЄС
Категорія
Світ
Дата публікації

Угорщина спровокувала гучний скандал в ЄС

Угорщина спровокувала гучний скандал в ЄС
Джерело:  online.ua

Закон про заборону пропаганди ЛГБТІК серед дітей та молоді, який прийняли в Угорщині, спровокував скандал в ЄС. Але канцлерка Німеччини Ангела Меркель вважає, що незважаючи на розбіжності Брюсселя і Будапешта, з Угорщиною потрібно говорити.

Джерело: DW

Зокрема, Меркель не підтримала вимогу окремих країн виключити Угорщину зі складу ЄС за дискримінацію сексуальних меншин.

"Існують дуже глибокі, дуже різні уявлення. Євросоюз - не просто загальний ринок, а й спільні цінності. Якщо їх немає, то треба говорити", - прокоментувала вона ситуацію.

Як ЄС відреагував на угорський закон про гей-пропаганду

Закон, що забороняє ділитися з неповнолітніми будь-яким вмістом, що зображує або "пропагує" гомосексуальність або зміну статі, ухвалили в Угорщині 15 червня. Правозахисники вважають його дискримінацією ЛГБТ-спільноти. Жорстко критикують закон і члени ЄС. На саміті Євросоюзу вони емоційно обговорили нове угорське законодавство.

"Для мене, Угорщини більше немає місця в ЄС", - зокрема заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Він закликав угорського прем'єра Віктора Орбана послідувати прикладу Великої Британії та ініціювати процедуру виходу із ЄС, якщо в Угорщині не мають наміру поважати європейські цінності.

"Ти перетнув червону лінію. Це не та Європа, в якій я хочу жити", - звернувся до Орбана прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Бетель, який сам є гомосексуалом і живе зі своїм партнером з 2015 року.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала ганьбою угорський закон. Вона також підкреслила, що буде використовувати всі можливості Єврокомісії, щоб переконатися, що права всіх громадян ЄС гарантовані - ким би вони не були і де б вони не жили.

"Угорський закон - це ганьба. Це не тільки дискримінація за ознакою сексуальної орієнтації, але також суперечить фундаментальним цінностям ЄС", - заявила Урсула фон дер Ляєн.

Дискримінація ЛГБТІК-спільноти в Угорщині

15 червня парламент Угорщини прийняв закон, що обмежує право молоді на отримання інформації про гомосексуальність і транссексуальність. Цим законом заборонено поширювати серед неповнолітніх книги, фільми та інші носії інформації з будь-яким вмістом, що зображує чи "пропагує" гомосексуальність або зміну статі.

Законом також заборонені всі види реклами, в яких присутні гомосексуальні або трансгендерні люди.

Закон викликав великі суперечки, але угорський прем'єр Віктор Орбан аргументував його прийняття прагненням захистити право дітей на отриману при народженні гендерну ідентичність. Він запевнив, що документ "не спрямований проти гомосексуалів", а лише дає батькам "ексклюзивне право на статеве виховання їхніх дітей".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?