Україна ініціювала процес виключення Росії з ООН
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна ініціювала процес виключення Росії з ООН

Україна ініціювала процес виключення Росії з ООН
Джерело:  online.ua

МЗС України виступило з заявою щодо нелегітимності перебування Росії в Раді Безпеки та в ООН. Тепер Україна ініціює комплексний процес для виключення РФ з ООН.

Джерело: заява МЗС

Україна закликала ООН виключити РФ зі складу організації

Росія — узурпатор місця Радянського Союзу в Радбезі ООН. Сьогодні ми зробили важливий крок. Україна ініціювала процес, спрямований на виключення Росії з Ради Безпеки ООН і Організації загалом, - написав очільник МЗС Дмитро Кулеба.

У заяві МЗС йдеться про те, що після розпаду СРСР у 1991 році залишається неврегульованим питання статусу держави-члена ООН та постійного члена Ради Безпеки ООН, яким користується РФ.

Росія хибно вважає питання врегульованим, посилаючись на те, що вже з 24 грудня 1991 року, а в публічній площині – з 31 грудня 1991 року в Радбезі ООН з'явилася табличка з її назвою. Насправді, відповідно до Статуту ООН для цього не було і досі немає жодних легітимних підстав. Російська Федерація зайняла крісло постійного члена Радбезу ООН в обхід визначених Статутом ООН процедур. Це відбулося на підставі звичайного листа Президента РРФСР Бориса Єльцина на ім’я Генерального секретаря ООН, який був відправлений 24 грудня 31 рік тому.

В МЗС нагадують, що Статут ООН не містить слів “Російська Федерація”. Їх немає і в Статті 23 Статуту, де перелічені постійні члени Ради Безпеки ООН.

Таким чином, Російська Федерація ніколи не проходила правомірної процедури набуття членства і займає місце СРСР в Раді Безпеки ООН незаконно. З юридичної та політичної точок зору може бути лише один висновок: Росія - узурпатор місця Радянського Союзу в Радбезі ООН.

Далі в МЗС нагадають, що Росія вчиняє злочини проти міжнародного миру та безпеки не лише в Україні.

Серед них окупація Північних островів Японії, підживлення нестабільності в Абхазії та Південній Осетії, Придністров‘ї, Нагірному Карабасі, спроба державного перевороту в Чорногорії тощо.

Також там нагадують про збройну агресію РФ проти Чеченської Республіки Ічкерія, окупацію та геноцид чеченського народу, а також про підтримку режиму Башара Асада та злочини проти сирійського народу.

РФ також десятиліттями розпалює конфлікти в Африці, зокрема дестабілізує Буркіна-Фасо, Лівію, Малі та Центральноафриканську Республіку.

Україна ініціює комплексний процес, спрямований на досягнення цілей цієї заяви, та у цьому контексті готова до взаємодії з іншими країнами для спільного захисту Статуту ООН і міжнародного права від руйнівного впливу Російської Федерації, - йдеться в заяві МЗС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?