Україна могла б мати власний Моссад. Що заважає — The Economist
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна могла б мати власний Моссад. Що заважає — The Economist

Україна могла б мати власний Моссад. Що заважає — The Economist
Джерело:  online.ua

Від початку повномасштабного злочинного вторгнення армії РФ в Україну українські спеслужби показали себе дуже ефективно, знищуючі високопосадових військових осіб російської армії та колаборантів, однак у створенні українського аналогу ізраїльскої суперрозвідки "Моссаду" заважає брак досвідчених кадрів.

Джерело:  The Economist

В чому проблема зі створенням українського аналогу Моссаду 

За інформацією видання із посиланням на співрозмовників з СБУ, яскравим прикладом слугує операція з ліквідації колаборанта Євгена Юнакова, який керував окупаційною владою у Великому Бурлаку.

Тоді командиру спецпідрозділу "Кавказ" і низці офіцерів армії РФ дали наказ вести ретельне спостереження за Юнаковим протягом декількох днів, фіксуючі найменші дрібниці – від походу до магазину до рівня захисту.

Підірвавши бомбу, вони сховалися в таємних укриттях на окупованій території. Група повернулася на підконтрольну Україні територію лише через кілька тижнів після того, як місто було звільнене. Тіло Юнакова так і не знайшли. За 18 місяців війни десятки людей на зразок Юнакова стали мішенями під час хірургічно точних операцій на окупованих територіях і в самій Росії. Їх розстрілювали, підривали, вішали і навіть іноді труїли фальсифікованим коньяком, - зазначають автори матеріалу.

Україна відкрито не заявляє про причетність до ліквідації таких осіб, проте багато хто вже впізнає "чіткий професійний почерк українських спецслужб".

Будь-яка людина, яка зраджує Україну, стріляє в українців або запускає ракети по українцях, повинна розуміти, що за нею стежать і вона буде притягнута до відповідальності, - зазначає представник ГУР Андрій Черняк.

Чи вже є в Україні власний аналог Моссаду

Між тим глава Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов зазначив, що в України вже є свій аналог ізраїльського Моссаду.

Видання зазначає, що таємне знищення певних осіб організовується щонайменше з 2015 року, коли СБУ створила новий орган після окупації Росією Криму і частини територій Донбасу.

Елітне 5-те управління контррозвідки розпочало свою діяльність як диверсійний підрозділ у відповідь на вторгнення. Пізніше воно зосередилося на тому, що евфемістично називають "мокрою роботою", - підкреслюють автори видання.

Екс-очільник СБУ Валентин Наливайченко, який працював на посаді у той час, стверджує, що переорієнтація відбулася після рішення тогочасного українського керівництва, що самого лише ув’язнення колаборантів недостатньо: тюрми були заповнені, але вироки мало кого зупиняли. Тоді дійшли висновку, що "потрібно ліквідувати терористів".

Журналісти стверджують, що у 2015 і 2016 роках 5-те управління було пов'язане з ліквідації таких гучних осіб в лавах окупантів як Михайло Толстих ("Гіві"), Арсен Павлов ("Моторола") таватажок "ДНР" Олександр Захарченко, якого ліквідували в кафе "Сєпар" у Донецьку 31 серпня 2018 року.

Інсайдери розвідки стверджують, що 5-те управління СБУ відіграє центральну роль у контрросійських операціях. Відносний розмір і бюджет Служби безпеки України у 5 разів більший, ніж у ГУР. Це означає, що відомство здатне виконувати найскладніші завдання, наприклад, організувати вибух на Кримському мосту в жовтні 2022 року. Інші ж підкреслюють роль ГУР з її підпільними мережами і підвищеною увагою у воєнний час, - підкреслюється у матеріалі видання.

Ще одним дедалі важливішим гравцем на окупованій частині України залишаються Сили спеціальних операцій (ССО). Це відносно нова група, яка координує "Рух опору", українське підпілля і партизанів.

Ймовірно, президент України санкціонує найбільш суперечливі операції, хоча інші рішення делегуються. Високопоставлене джерело в українському уряді, обізнане у ситуації, відмовилося розкривати деталі, заявивши, що "важливо не коментувати і навіть не думати про такі операції". Але він додав, що Зеленський віддав чіткий наказ уникати супутніх втрат серед цивільного населення. При цьому джерело зауважило, що Україні варто було ретельно обирати свої цілі, але вона "не завжди" так робила.

Під особливою увагою Україна опинилася в жовтні, після того, як New York Times заявило, що американський уряд покладає на Київ відповідальність за вибух автомобіля з дочкою російського націоналіста Олександра Дугіна – Дарʼєю.

Це загострило і без того жваву внутрішню дискусію в українській розвідці. Було незрозуміло, чи смерть Дугіної була запланована. За деякими даними, вона помінялася машинами зі своїм батьком. Але подальша серія операцій, спрямованих проти пропагандистів середньої ланки, продемонструвала тенденцію, якою мало хто з джерел, опитаних The Economist, був задоволений, - пишуть журналісти видання.

Колишній офіцер 5-го управління СБУ допускає, що такі операції були покликані справити враження на президента, але не наблизити українську перемогу:

Клоуни, повії і жартівники – це константа навколо російського уряду. Вбийте одного з них, і на його місці з'явиться інший, - пояснює колишній СБУшник.

Водночас неназваний колишній шпигун стурбований тим, що українська кампанія з ліквідацій керується імпульсом, а не логікою. Деякі подібні операції мають корисну психологічну роль, зокрема знищення Станіслава Ржицького, колишнього командира підводного човна, якого вважають "організатором" ракетної атаки по Вінниці в липні 2022 року, коли загинули 38 осіб.

Своєю чергою, представник ГУР МО Андрій Юсов підкреслив, що Україна уникає "сліпого терору". Він додав, що мета таких операцій полягає не в залякуванні ворога, а в тому, щоб "витіснити його з окупованих українських земель".

Проте є і певні перешкоди в роботі "українського Моссаду".

Інфільтрація російських агентів в українські спецслужби залишається великою проблемою. За оцінками деяких інсайдерів, це найбільша перешкода для будь-яких спроб створити український Моссад, - підкреслюють автори публікації.

Так, проблемою залишається довіра, оскільки всі такі операції, за винятком найменш чутливих, проводяться невеликими групами.

Люди завжди залишаються нашою найслабшою ланкою. Вони - найбільш слизька частина наших розрахунків, - зазначив один з представників контррозвідки СБУ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?