Україна отримає від Швейцарії гусеничну машину для розмінування
Категорія
Світ
Дата публікації

Україна отримає від Швейцарії гусеничну машину для розмінування

Україна отримає від Швейцарії гусеничну машину для розмінування
Джерело:  online.ua

Швейцарія виділяє новий пакет допомоги для України для розмінування. Зокрема, Федеральний департамент оборони, цивільного захисту та спорту передасть українській Державній службі з надзвичайних ситуацій машину для розмінування з дистанційним керуванням.

Джерело: швейцарський уряд

Україна отримає від Швейцарії гусеничну машину для розмінування

Загальний пакет допомоги становить 1,2 млн швейцарських франків (понад 1,3 млн євро). Він містить гусеничну машину для розмінування, яку виділив фонд Digger, причіп для вантажівки та комплект запчастин на три роки.

Ця машина призначена для безпечного й ефективного очищення територій, забруднених мінами, касетними боєприпасами та вибухонебезпечними рештками.

В уряді запевнили, що вже у вересні техніку транспортують до України. Окрім того, експерти фонду Digger навчатимуть українських фахівців.

Замінування українських територій

Вторгнення росії призвело до створення в Україні найбільшого у світі мінного поля.

За даними МВС, станом на серпень 2023 року орієнтовно йдеться про 174 тисячі квадратних кілометрів, потенційно забруднених мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. Зокрема, близько 14 тисяч км² — це акваторія річок, водойм і водосховищ, прибережних акваторій Азовського та Чорного морів, гідротехнічних споруд і морських портів.

Дослідження контент-маркетингової агенції Top Lead свідчить, що втрати української економіки через замінування полів щорічно сягатимуть до 800 мільйонів доларів.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій створила інтерактивну карту територій, які потенційно можуть бути забруднені вибухонебезпечними предметами. Переглянути карту, повідомити про вибухівку чи мінування можна за посиланням.

Рятувальники попереджають, що нерозірвані снаряди можуть бути в покинутих будинках, просто неба, на полях, у лісах, на узбіччях доріг, дитячих майданчиках. Якщо ви виявили вибухонебезпечний або підозрілий предмет, не торкайтеся його, відійдіть принаймні на 100 метрів. Позначте місце палицею, одягом, камінням тощо. Попередьте інших людей поруч і повідомте про знахідку за номерами: 101 — ДСНС, 102 — поліція.

На сайті ДСНС можна знайти, який вигляд мають найпоширеніші вибухонебезпечні предмети.

Читайте також:

  • Швейцарія заблокувала реекспорт майже сотні танків Leopard 1 для України

  • Зеленський виступив у парламенті Швейцарії з закликом дозволити передачу зброї

  • До Швейцарії з минулого року ввезли 75 тонн російського золота

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?