Зеленський виступив у парламенті Швейцарії з закликом дозволити передачу зброї
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський виступив у парламенті Швейцарії з закликом дозволити передачу зброї

Зеленський виступив у парламенті Швейцарії з закликом дозволити передачу зброї
Джерело:  online.ua

15 червня президент України Володимир Зеленський виступив по відеозв'язку перед парламентом Швейцарії. Він закликав депутатів проголосувати за дозвіл на реекпорт зброї швейцарського виробництва в Україну.

Джерело: Reuters

Зеленський виступив перед Швейцарським парламентом

Зеленський звернувся до обох палат парламенту Швейцарії.

Я знаю, що в Швейцарії точиться дискусія щодо експорту військової техніки для захисту та оборони України. Це було б життєво важливо. Нам потрібна зброя, щоб ми могли відновити мир в Україні.

Зеленський також подякував Швейцарії за підтримку санкцій ЄС.

Дуже важливо проявити солідарність, тому що ці санкції допоможуть нам припинити агресію. Ми повинні посилити санкції.

Також він закликав країну прийняти глобальний мирний саміт.

Я хотів би запросити вас провести глобальний саміт миру. Ви можете взяти там провідну роль і можете залучити свій національний досвід. Ви можете принести свої ноу-хау та організувати такий саміт миру.

Це звернення викликало напругу в швейцарському парламенті, а права Швейцарська народна партія (SVP) бойкотувала виступ і заявила, що він порушує нейтралітет країни.

Зазначимо, що Зеленський став першим іноземним президентом, що виступив перед парламентом Швейцарії з відеозверненням.

Політика нейтралітету Швейцарії

Швейцарія має давню політику заборони будь-якій країні, яка купує швейцарську зброю, реекспортувати її сторонам у конфлікті.

У листопаді минулого року країна також запровадила спеціальне швейцарське ембарго на боєприпаси, які надходять до Росії чи України.

За слвоами Reuters, це питання викликало широкі дебати в Швейцарії, якій довелося збалансувати свою зовнішньополітичну традицію нейтралітету, враховуючи занепокоєння своїх європейських сусідів і внутрішньої збройової промисловості.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?