Швейцарія заблокувала реекспорт майже сотні танків Leopard 1 для України
Категорія
Політика
Дата публікації

Швейцарія заблокувала реекспорт майже сотні танків Leopard 1 для України

Швейцарія заблокувала реекспорт майже сотні танків Leopard 1 для України
Джерело:  online.ua

28 червня офіційно стало відомо, що Уряд Швейцарії вирішив заблокувати реекспорт майже сотні танків Leopard 1, які після модернізації у Німеччині повинні були передати Збройним силам України.

Джерело: "Європейська правда"

Швейцарія не дозволяє передати ЗСУ танки Leopard 1

Як вадлося дізнатися журналістам, Федеральна рада Швейцарії 28 червня відхилила запит компанії Ruag SA щодо 96 танків Leopard 1 A5 на підставі законодавства про нейтралітет.

Варто звернути увагу на те, що вказані танки наразі знаходяться в Італії і в небоєздатному стані.

Їх мали намір перевезти до Німеччини з метою модернізації, а після того передати Україні як військову допомогу.

Федеральна рада дійшла висновку, що продаж 96 танків не можливий у зв’язку з положеннями чинного законодавства. Зокрема, такий продаж суперечив би закону про засоби військового призначення і означав би зміну швейцарської політики нейтралітету, – йдеться в заяві.

Не можна також не згадати про те, що Національні збори – нижня палата парламенту – підтримала дозвіл продати ФРН 25 із 96 списаних бойових танків Leopard 2 попри суворі експортні обмеження.

Що важливо знати про допомогу Україні від Швейцарії

Декілька днів тому офіційний Берн оголосив про пакет гуманітарної допомоги у розмірі 1,2 мільйона швейцарських франків (1,22 мільйона євро) для розмінування українських територій.

Як уже неодноразово згадувалося, Швейцарію доволі часто критикують за те, що вона забороняє іншим державам передавати Збройним силам України вироблену в неї зброю з міркувань нейтралітету.

До прикладу, це стосується і Німеччини, яка не може передати нашій армії боєприпаси до самохідних установок Gepard.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?