Україна передала до Гааги нові повідомлення про військові злочини на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна передала до Гааги нові повідомлення про військові злочини на Донбасі

Україна передала до Гааги нові повідомлення про військові злочини на Донбасі
Джерело:  online.ua

В Генеральній прокуратурі повідомили про підписання двох нових повідомлень щодо проведення окупаційною владою в Донецьку 24 серпня 2014 року так званого “параду полонених”. Сьогодні генпрокурор Ірина Венедіктова попросила дати оцінку ситуації, яку в ГПУ кваліфкують як воєнні злочини, Міжнародний кримінальний суд.

Джерело: Facebook-акаунт Генерального прокурора 

Відео з параду, де українських військових під обурливі крики натовпу ведуть вулицями міста перед камерами в основному російських ЗМІ розлетілось мережею ще на початку російсько-української війни.

«Наших бійців привселюдно водили окупованим Донецьком під камери російських ЗМІ. Відносно них застосовувалось фізичне насильство з метою публічного покарання полонених та зображення для преси їх безпорадного стану. Військовополоненим постійно погрожували вбивством, а присутність озброєних учасників незаконних збройних формувань на «парадах» ще більше переконувало їх, що погрози реалізують», — заявила Венедіктова.

Увагу Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду акцентували на трьох найрезонансніших інцидентах:

  • так званий «парад полонених» 24 серпня 2014 року, учасниками якого стали 53 затримані військовослужбовці;

  • захоплення у полон 101 військовослужбовця батальйону спеціального призначення Національної гвардії «Донбас»;

  • так званий «парад/марш полонених» 22 січня 2015 року, учасниками якого стали 20 затриманих військовослужбовців.

Запит «департаменту війни» Офісу ГПУ

Запит щодо розгляду ситуації з парадом полонених підготували чиновники прокурори «департаменту війни» Офісу ГПУ, інформаційне повідомлення щодо знищення мостів - Донецька та Луганська обласні прокуратури спільно. У створення останнього подання брали участь також спеціалісти з Global Rights Compliance LLP та правозахисного центру «Альтернатива».

Лише за останні два роки українська сторона подала до Офісу прокурора МКС 24 запити щодо розгляду справ, що можуть кваліфікуватися як воєнні злочини.

Вищезгадані прецеденти, як запевняють у ГПУ, мають кваліфікуватися як воєнний злочин. Йдеться про посягання на людську гідність, в частині образливого і принизливого поводження, що передбачене ст. 8 Римського статуту Міжнародного кримінального суду

Обстріли та руйнування мостів у Донецькій та Луганській областях

Факти обстрілів та руйнування мостів у Донецькій та Луганській областях у період з травня 2014 по січень 2019 року можуть бути кваліфіковані Офісом Прокурора Міжнародного кримінального суду як воєнні злочини за статтею 8 Римського статуту. Йдеться про 43 інциденти щодо умисного спрямування нападів на цивільні обʼєкти під час міжнародного збройного конфлікту або знищення майна противника у міжнародному збройному конфлікті.

У обох поданнях стверджується, що Міжнародний кримінальний суд має відповідну юрисдикцію щодо відкриття розслідування за вказаними фактами ймовірного вчинення воєнних злочинів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?