В ООН занепокоєні суттєвим збільшенням кількості цивільних жертв на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

В ООН занепокоєні суттєвим збільшенням кількості цивільних жертв на Донбасі

В ООН занепокоєні суттєвим збільшенням кількості цивільних жертв на Донбасі
Джерело:  online.ua

В Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні занепокоєні збільшенням кількості цивільних жертв війни на Донбасі вдвічі. Спостерігачі місії зробили висновок про суттєве загострення ситуації, проаналізувавши статистику за попередні пів року. Заяву озвучила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) Матільда Богнер.

Джерело: Український кризовий медіа-центр

 «З 1 лютого по 31 липня 2021 року ВКПЛ (Всеукраїнська комісія з прав людини – ред.) зафіксувала 62 жертви серед цивільного населення: 15 загиблих і 47 поранених. Це на 51% більше, ніж за попередні шість місяців», - зазначила Богнер.

Ці місячні показники є найвищими за період із червня 2020 року.

Наразі можна стверджувати, що минулорічні переговори щодо припинення активної фази боїв були значно ефективнішими. Згідно з даними моніторингу за 27 липня 2020 року, кількість втрат серед цивільного населення зменшилась у шестикратному розмірі. Для порівняння представники Місії брали дані за рік до і рік після зазначеного моніторингового періоду.

 «Це означає, що можливо встановити ефективне припинення вогню, яке захищає життя цивільного населення», - сказали в ММПЛУ.

Там закликали «всі сторони конфлікту цілком здійснити заходи з припинення вогню, і таким чином значно зменшити вплив бойових дій на цивільне населення».

Нова 32-а доповідь про права людини в Україні охоплює шість місяців моніторингу в період з 1 лютого до 31 липня 2021 року.

“Доповідь ММПЛУ ґрунтується на спостереженнях, зроблених під час 92 виїздів представників місії на місця, 12 відвідувань місць тримання під вартою, 82 судових засідань та 75 зібрань, а також на 1156 поглиблених інтерв'ю з жертвами та свідками порушень прав людини та іншими зацікавленими особами» - йдеться в заяві Місії.

Розглядається ситуація на території, яка контролюється самопроголошеними «Донецькою народною республікою» та «Луганською народною республікою», з окремим розділом про ґендерно зумовлене насильство.

 Примусовий призов в "ЛДНР"

“Самопроголошені республіки не дозволяють фінансувати послуги або притулки для жертв домашнього насильства на контрольованій ними території. Щонайменше одній активістці погрожували затриманням якщо вона прийме таке фінансування.

За даними, наведеними Матильдою Богнер, у березні-квітні цього року самопроголошені “ДНР” та “ЛНР” видали так звані укази про примусовий призов 400 чоловік до збройних угруповань республік.

Читайте також:

  • В ОРДЛО обурені відпочинком дочки Пушиліна в Дубаї за народні гроші.

  • СЦКК констатувала найпотужніше загострення на Донбасі з 2015 року.

  • У Чехії бойовика ДНР засудили до 20 років ув’язнення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?