Україна планує провести саміт з головними ворогами Путіна в Азії
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна планує провести саміт з головними ворогами Путіна в Азії

Україна планує провести саміт з головними ворогами Путіна в Азії
Джерело:  online.ua

Президенти Азербайджану й Туреччини, ймовірно, візьмуть участь у саміті в Києві цього лютого. Зважаючи на те, що ці країни вважаються одними з противників геополітичних інтересів Кремля в Азії, президент Зеленський, якому належить ініціатива щодо зустрічі, намагається налагодити контакт із партнерами у регіоні. На тлі загрози ескалації на українських кордонах, в Офісі Президента нагадали, що через два місяці відзначатимуть 30-річчя встановлення дипломатичних відносин зі згаданими країнами. 

Джерело: пресслужба  ОП

Пропозицію Володимир Зеленський озвучив під час сьогоднішнього візиту в Брюссель на зустрічі з  з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим. ЇХ обох запросили для участі в саміті Східного партнерства.

Окрім дипломатичних моментів, йдеться також про налагодження транспортно-логістичної співпраці, зокрема, в галузі залізничного та морського транспорту. Насамперед, йдеться про сполучення за маршрутом Європа – Кавказ – Азія.

Нагадаємо, напередодні візит турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана анонсував глава МЗС Дмитро Кулеба, він не уточнив коли саме заплановано зустріч, однак йдеться про "початок року".

Українсько-азербайджанські військові відносини

Азербайджан визнав незалежність України 6 лютого 1992 року, того ж дня було встановлено дипломатичні відносини між двома країнами. 5 травня 1996 року у Баку Україна відкрила Посольство України в Азербайджані.

Договірно-правова база українсько-азербайджанських відносин налічує 125 документів, що регулють двосторонні відносини у політичній, економічній, науково-технічній, гуманітарній, консульській та військовій областях.

2009 року України експортувала до Азербайджану 29 одиниць БТР-70, 29 самохідних артилерійських установок 2С1 «Гвоздика» і 6 152-міліметрових самохідних артилерійських установок 2С3 «Акація», 1 навчально-бойовий винищувач МіГ-29УБ, 11 вертольотів Мі-24

2010 року Україна продала Азербайджану 71 одиницю БТР-70, 7 самохідних артилерійських установок 2С1 «Гвоздика», 1 вертоліт Мі-24Р, 1 керований протиракетний комплекс, 3000 автоматів і пістолет-автоматів.

Військово-технічне співробітництво з Туреччиною 

Нову сторінку відносин між двома державами розпочав візит до Стамбулу президента Петра Порошенка, який з Реджепом Ердоганом підписав спільну заяву за результатами 7-го засідання Стратегічної ради високого рівня. Першими практичними підсумками тієї зустрічі стало замовлення турецьких безпілотних апаратів Bayraktar.

У грудні 2020 року Міністр оборони Андрій Таран підписав угоди про передачу турецькими компаніями технологій та виробництво ударних безпілотників для потреб ЗСУ. Ці проєкти посилюють бойові спроможності Військово-Морських Сил у Чорноморсько-Азовському регіоні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?