Україна почала обговорювати з Туреччиною питання експорту зерна
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна почала обговорювати з Туреччиною питання експорту зерна

Україна почала обговорювати з Туреччиною питання експорту зерна
Джерело:  online.ua

Україна на різних рівнях почала обговорювати з Туреччиною механізми щодо розблокування портів і експорту зерна. Також Туреччина окремо веде переговори з РФ з цього питання.

Джерело: Суспільне

Переговори з Туреччиною про експорт зерна знаходяться на початковому етапі

Прессекретар президента України Сергій Никифоров сказав, що наразі переговори знаходяться на початковому етапі. За його словами, ті гарантії, які сьогодні дав міністр закордонних справ РФ Лавров, "абсолютно не влаштовують Україну".

Має бути залучена якась третя сторона, яка б гарантувала безпеку для українських портів. Або ООН, або Туреччина, або якась інша, - сказав він.

Видання зазначає, що Никифоров сказав, що "гіпотетично, однією з можливих гарантій безпеки може бути фізична присутність флоту третьої сторони вздовж цього коридору вивезення зерна". Він також наголосив, що українська сторона не довіряє заявам Лаврова, тому вкотре зазначив, що "обов'язково має бути третя сторона в цих переговорах, можливо й не одна".

За словами Никифорова, Туреччина, як один із варіантів, могла б бути третьою стороною в перемовинах.

фото — Flickr.com

Нагадаємо, що 8 червня відбулися переговори Росії та Туреччини щодо експорту українського зерна. України на зустрічі не було.

На зустрічі Росії та Туреччини в Анкарі міністр закордонних справ Туреччини припустив, що турецькі військові кораблі можуть розмінувати українські порти та супроводжувати українські кораблі для забезпечення безпечного проходу.

Проте зустріч завершилася без угоди.

Водночас Росія каже, що Україна несе відповідальність за розмінування своїх портів і що для продовження поставок зерна не потрібно ніяких дій з боку Росії.

Україна наполягає, що їй потрібні гарантії, що Росія не використовуватиме морський коридор для наступу на прибережні міста, такі як Одеса.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?