Україна погодилась на проведення гібридного трибуналу над військово-політичним керівництвом РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна погодилась на проведення гібридного трибуналу над військово-політичним керівництвом РФ

Україна погодилась на проведення гібридного трибуналу над військово-політичним керівництвом РФ
Джерело:  online.ua

Україна погодилась на внесення змін у гібридний трибунал над військово-політичним керівництвом Росії.

Джерело: "Українська правда"

Що відомо про проведення трибуналу над керівництвом Росії  

За інформацією журналістів видання, влада України змушена була визнати, що не отримала підтримки щодо запропонованого нею  формату трибуналу на основі резолюції Генеральної асамблеї ООН та погодилась на змінений формат так званого гібридного трибуналу.

В ході міжнародної конференції щодо спецтрибуналу в Києві заступник голови Офісу президента Андрій Смирнов пояснив, що українська модель "не злетіла", бо кілька західних столиць, включно з Вашингтоном, побоюються, що їх самих згодом покарають "за російською схемою".

Доктрина міжнародного права перебуває в заручниках у глобальної політики, у геополітики. І окремі наші партнери побоюються, що цей прецедент буде використаний проти них, бо вони також проводять військові кампанії за кордоном. І про це треба чесно говорити, - зазначає Смирнов.

Що відомо ймовірні формати проведення трибуналу 

Представник ОП підкреслив, що наразі у Києві вже не відкидають  можливість створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу, на якому наполягають зокрема США, але за умови, що його основою не має стати українська судова система.

Це неприйнятна для України модель. Але створення інтернаціоналізованого трибуналу не обов’язково означає створення трибуналу в українській правовій системі. Тому компромісом може бути створення інтернаціоналізованого трибуналу як частини судової системи іншої країни, чия судова система викликає довіру, - пояснив Смирнов.

За даними "Європейської правди", спецтрибунал щодо злочину агресії буде створений у Гаазі та діятиме за нідерландським законодавством. Нідерландський уряд вже дав на це попередню згоду.

Гаага зручна через те, що там діють інші міжнародні суди, а також діятиме реєстр злочинів РФ, де будуть зібрані докази масштабів агресії; там мають досвід проведення суду щодо міжнародного злочину – йдеться про справу MH17; а ще в нідерландському праві є прийнятне визначення злочину агресії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?