Україна розробляє роботів для евакуації поранених бійців з поля бою — Мінстратегпром
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна розробляє роботів для евакуації поранених бійців з поля бою — Мінстратегпром

евакуація

Як розповіла заступниця міністра Ганна Гвоздяр, окрім різних БПЛА є також маса інших наземних рішень, над якими зараз ведеться робота. Дронів можна залучати до вирішення великої кількості завдань.

В Україні розробляють роботів для евакуації поранених із поля бою

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України займається створенням робота для евакуації поранених солдатів з поля бою.

За її словами, Україна має бути більш розвинена в технологічному плані, ніж Росія. Ба більше, окрім різних БПЛА є також маса інших наземних рішень, над якими зараз ведеться робота. Дронів можна залучати до вирішення великої кількості завдань: підвезення боєприпасів або продовольства.

Крім того, як заявила Гвоздяр, триває робота над роботом для евакуації з поля бою солдата, який отримав поранення.

Ми зараз шукаємо роботизоване рішення, в рамках якого робот міг би хоча б на не дуже велику дистанцію евакуювати пораненого, витягти його з-під шквального вогню, таким чином врятувати медиків, — сказала Гвоздяр.

Вона зазначила, що медики, коли намагаються евакуювати пораненого, наражають на небезпеку своє життя. Тому, як припустила чиновниця, роботи з часом стануть незамінними помічниками військовослужбовців на полі бою.

Який у цьому безумовний плюс: там, де немає людини на фронті, і щось виконує своє завдання, людина не може постраждати, — підкреслила заступник міністра.

Як Україна шукає зниклих безвісти

Крім того, за словами Дмитра Лубінця, з метою розвитку сфери технологій на шляху вступу України в ЄС, країна формує нові партнерства у цьому напрямку і Офіс Омбудсмана долучається до цієї роботи.

Зокрема, працівники інституції беруть участь у засіданнях робочої групи з питань правового регулювання штучного інтелекту Національної асоціації адвокатів України, а також у Стратегічній сесії «Створення правової бази для штучного інституту в Україні», організованій Міністерством цифрової трансформації.

Представник Уповноваженого з інформаційних прав та працівники Офісу також беруть участь в обговореннях та дослідженнях інших проєктів, зокрема й з метою розв’язання проблемних питань: загрози приватності та кібербезпеці, дезінформації, посиленні втручання у приватність.

Варто не забувати, що мета штучного інтелекту – це передусім сприяння розвитку людини, суспільства, держави. І врахування інтересів, прав і свобод людини має бути найважливішим у цій сфері, – наголосив Уповноважений ВР України з прав людини.

Нас боронять живі абсолютно реальні люди, тому й ставлення до наших воїнів має бути відповідним. Це стосується й держави, яка має змінювати бюрократичні процедури щодо тих, хто набув статусу «зниклий безвісти».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?