Україна створить космодром на базі морської платформи
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна створить космодром на базі морської платформи

Україна створить космодром на базі морської платформи
Джерело:  online.ua

За словами керівника Державного космічного агентства України Володимира Тафтая, у рамках державної космічної програми буде побудований космодром на базі морської платформи.

Джерело: "Суспільне"

Україна планує будівництво космодрому

Тафтай повідомив, що Україна планує створити низку космічних апаратів. Зокрема, окрім запуску супутника "Січ 2-30", на орбіту планується вивести ще 8 космічних апаратів високої роздільної здатності 1-2 метри та надвисокої - близько 0,5 метрів.

Супутники будуть використані в інтересах економіки, оборони та забезпечення плану з національної безпеки.

Крім того, ми плануємо зробити свій космічний космодром на базі морської платформи і запускати ракети чи з Атлантики, чи з Індійського океану, - підкреслив Тафтай.

Він нагадав, що Україна бере участь у космічній програмі NASA "Артеміда", яка передбачає висадку людини на Місяці.

Також важлива участь України в програмі "Артеміда", це місячний посадковий модуль і відпрацювання технологій, які необхідні для місячної програми, - повідомив Тафтай.

Тафтай додав, що проект морського космодрому планується реалізувати упродовж найближчих 5 років, а його вартість складе 4,8 млрд гривень.

Для контролювання витрат, за словами директора космічного агентства, з морської платформи будуть здійснюватись запуски легких ракет.

Чим більше ракета, тим більше витрати. І витрати ці ростуть у геометричній прогресії. Тому ми ставили акцент на створенні легкої ракети, яка буде відповідати потребам України. Крім того, економічно обраховано, що цей проєкт буде цікавим з точки зору виведення супутників на орбіту. Таким чином, це буде привабливим і для операторів космічної системи і для тих хто запускає супутники, тобто замовників, - зазначив Тафтай.

Окрім цього Тафтай прокоментував проблеми, які виникли зі спутником "Січ 2-30", через що він був переведений у енергозберігаючий режим.

Є нештатна ситуація, але вона зрозуміла. Такі ситуації розраховуються на етапі створення супутників, вона не є критичною. Зараз необхідно закінчити льотні випробування, які тривають 2 місяці. Після цього, я впевнений, що супутник буде працювати штатно. Фахівці КБ “Південного”, фахівці у використанні супутникових зв'язків, Національний центр використання космічних засобів ведуть цю роботу. Після закінчення, ми вже зможемо надати вам більшу інформацію. На цей час ведеться робота, вона планова, тому необхідно деякий час для його завершення, - розповів Тафтай.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?