Динозаври почали вимирати до падіння астероїда — наукова теорія
Категорія
Технології
Дата публікації

Динозаври почали вимирати до падіння астероїда — наукова теорія

Динозаври почали вимирати до падіння астероїда — наукова теорія
Джерело:  online.ua

Динозаври, які належали до непташиних видів, почали вимирати набагато раніше, аніж Земля зіткнулася із астероїдом, вважає група науковців з Франції.

Джерело: Nature Communications

На думку команди палеонтологів на чолі з Фаб’єном Кондаміном, динозаври давно не знаходилися у розквіті як комплекс видів на момент катастрофи крейдового періоду. Вони дослідили ознаки понад 1 600 залишків рептилій та вказали, що ті почали програвати перегони за виживання іншим видам.

Автори дослідження провели аналіх рештків ключових сімейств згаданих динозаврів, вік яких оцінений в інтервалі між 150 та 66 мільйонами років. Зокрема, до вивчених були зразки анкілозавридів, гадрозавридів, цератопсидів, дромеозавридів, троодонтидів, тіранозавридів. Вчених перш за все цікавили параметри різномаїття до вимирання, темпи появи нових видів і зникнення старих.

Було встановлено, що відповідні процеси тривали збалансовано, однак зміни зафіксували від 76 мільйонів років назад - це приблизно за 10 мільйонів років до зіткнення планети з астероїдом, який посилив кліматичні зміни.

Темпи вимирання у згаданий період прискорилися, а нові види з’являлися все повільніше. Це говорить про втрату динозаврами спроможності встигати адаптуватися до довкілля, яке змінювалося.

Палеонтологи попередньо вказали як причину появу гадрозаврів - це одні з найбільш досконалих травоїдних видів, який почав витісняти інших нехижих родичів. Водночас такі зміни дестабілізували цілі екосистеми, оскільки вплинули на харчування різноманітних хижаків.

Також вплинуло на глобальний процес вимирання похолодання, ознаки якого з’явилися ще 100 мільйонів років тому.

Утім, нещодавнє дослідження американських палеонтологів вказало на спроможність динозаврів з успіхом переживати холодну погоду, зимову нестачу світла та навіть сніг.

За оприлюдненими даними, на території Аляски науковці виявили чисельні скам’янілості дитинчат-динозаврів, що вказує на відсутність міграції - у разі сезонного переселення кладки не могли б з’явитися.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?