Україна та Молдова нарешті погодили оновлення угоди про ЗВТ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна та Молдова нарешті погодили оновлення угоди про ЗВТ

Україна та Молдова нарешті погодили оновлення угоди про ЗВТ
Джерело:  online.ua

28 серпня офіційно стало відомо, що очільник Кабміну Денис Шмигаль і прем’єрка Молдови Наталія Гавріліце підписали протокол між Кабміном України та урядом Молдови щодо внесення змін до Угоди про вільну торгівлю.

Джерело: сайт КМУ

Україна та Молдова погодили оновлення угоди про ЗВТ

Як стверджує глава українського уряду, зміни до угоди про вільну торгівлю передбачають, що в торгівлі між двома країнами будуть застосовувати Пан-євро-середземноморські правила походження товарів (Регіональна конвенція про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження).

"Це велика зміна в торгових відносинах. Перехід на ці правила походження товарів об’єднує українську й молдовську Угоди про асоціацію з ЄС в одну систему. Рік тому ми зробили такий крок із Грузією. Тож тепер ми поєднуємо торгові режими усіх держав Асоційованого тріо між собою та з ЄС… Цей протокол є ще одним кроком до виходу країн "Асоційованого тріо" з торгових відносин СНД і переходу до ЄС-центричної економіки", — наголосив очільник Кабміну.

Денис Шмигаль звернув увагу на те, що система пан-євро-середземноморської кумуляції дає можливість торгувати товарами, які вироблені з компонентів, що можуть походити з усіх країн у цій системі.

Згідно з даними молдовського видання NewsMaker, зміни передбачають, що українські виробники отримають можливість імпортувати у Молдову сировину та компоненти для переробки, а потім експортувати кінцеву продукцію в країни Європейського Союзу.

Окрім того, наголошується, що товари при цьому будуть отримувати сертифікати про молдовске походження і за них не потрібно буде сплачувати мита.

За словами Наталії Гавріліце, ці зміни сприятимуть інвестиціям та спонукатимуть бізнес "повною мірою використовувати існуючий торговий режим з ЄС".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?