Експерти підвели економічні підсумки за 30 років незалежності України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Експерти підвели економічні підсумки за 30 років незалежності України

Експерти підвели економічні підсумки за 30 років незалежності України
Джерело:  online.ua

За 30 років незалежності українці не стали щасливішими і багатшими, а населення країни сильно скоротилося. Так, купівельна спроможність жителів України за 30 років скоротилася на 30%. Про це заявив директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін під час презентації дослідження "30 років незалежності України: економічні підсумки", яка відбулася 18 серпня у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна".

Джерело: YouTube-канал Інтерфакс-Україна.

Попри реальне зростання середньої зарплати, українці не можуть купити за неї більше товарів.

"Купівельна спроможність - це дуже важливий показник, який, в тому числі визначає розмір споживчого ринку. Відсутність дієвих економічних реформ призвела до того, що купівельна спроможність в Україні залишається невисокою у порівнянні з колишніми країнами СРСР. За період з 1990 по 2021 рік середньомісячна зарплата в Україні зросла зі 118 дол. до 500 дол. Але купівельна спроможність впала на 30%", - зазначив експерт.

Економіст пояснив, що критерієм купівельної спроможності є не сума зарплати, а скільки на цю суму людина може купити. Купівельна спроможність більшості українців виявилася навіть нижчою, ніж в жителів країн колишнього Радянського союзу.

"Таким критерієм ми взяли м'ясо. Для порівняння, з сьогоднішньою середньою зарплатою в Росії можна купити 106 кг м'яса, в Білорусі – 90 кг, в Казахстані – 96 кг, Естонії – 155 кг, Литві – 221 кг, в Україні – 86 кг", - розповів експерт.

Наскільки ми щасливі

Як свідчать результати дослідження, за індексом щастя Україна посідає 110 місце в світі, в той час як Польща – 44 місце, Чехія – 18, Латвія – 51. Причиною такого становища, за словами Амеліна, є низький рівень доходів населення, поганий стан здоров'я, низька тривалість здорового життя людей.

Українців стало менше

Також за 30 років населення України скоротилося на 27% - з 52 в 1991 році до 37 млн зараз. Середня тривалість життя громадян України становить 71 рік.

"Ми як би ростемо, але відстаємо від інших країн колишнього радянського табору. І тут критеріями є якість життя, медицини, рівень доходів, тому що рівень доходів безпосередньо впливає на якість харчування, спосіб життя і можливість дозволяти собі якісну медицину", - констатує Амелін.

Ще один негативний аспект - Україна відстає від майже всіх сусідів і за рівнем якості освіти.

Так, за Індексом людського капіталу наша країна втратила 10 позицій (з 2010 до 2020 року), посівши 53 місце в рейтингу.

Читайте також:

  • Українська економіка в рецесії — звіт Bloomberg.

  • В Мінекономіки озвучили прогноз щодо зростання ВВП України.

  • Кабмін назвав причини стрімкого падіння економіки України в 2021 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?