Кабмін назвав причини стрімкого падіння економіки України в 2021 році
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кабмін назвав причини стрімкого падіння економіки України в 2021 році

Кабмін назвав причини стрімкого падіння економіки України в 2021 році
Джерело:  online.ua

У Міністерстві розвитку економіки та торгівлі звернули увагу на зменшення сезонно скоригованого ВВП у першому кварталі 2021 на 1,2%, якщо порівняти з попереднім кварталом.

Джерело: Мінекономіки

За оприлюдненими даними, саме такі підсумки першого кварталу зареєстрували у Державній службі статистики.

Водночас передбачається, що ВВП здобуде позитивну динаміку вже у другому кварталі 2021 року. За підсумками цілого 2021 року очікується, що зростання цього показника сягатиме 4,1%.

“За даними Держстату, за підсумками першого кварталу 2021 року сезонно скоригований ВВП зменшився на 1,2% порівняно з попереднім кварталом. Падіння ВВП в І кварталі 2021 року спричинене, перш за все, запровадженням зимового та регіональних весняних локдаунів, а також низькою економічною активністю, що традиційно спостерігається на початку року”, - пояснили в міністерстві.

Перш за все деструктивного впливу різноманітних обставин зазнали інвестиції (падіння до 4,9% через тривалу невизначеність), а також експорт (падіння до 4,7% через повільне відновлення попиту в умовах зростання цін на сировину).

“Разом з тим мало місце зростання кінцевих споживчих витрат на 1,4% завдяки збільшенню мінімальної заробітної плати, зокрема, з 1 січня 2021 року відбулось підвищення мінімальної заробітної плати до 6000 грн та, відповідно, середньомісячної заробітної плати (за даними Держстату у І кв. 2021 році реальне зростання заробітної плати порівняно з I кв. 2020 року становило 8,5%), а також витрат бюджету на забезпечення медичних потреб та підтримку населення та бізнесу з метою стимулювання попиту”, - зауважили посадовці.

Одночасно з цим було звернуто увагу на відповідність динаміки ВВП у першому кварталі року попереднім прогнозам.

“Позитивні тенденції обумовлять скасування карантинних обмежень та відновлення економічної активності, початок нового будівельного сезону і польових робіт в сільському господарстві, процеси вакцинації в країні та світі, а також продовження стимулювання споживчого попиту з урахуванням збільшення соціальних стандартів та матеріальної підтримки з боку держави бізнесу та населення. В цілому за підсумками року Мінекономіки очікує зростання ВВП на 4,1%”, - нагадали у відомстві.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?