Українська економіка в рецесії — звіт Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українська економіка в рецесії — звіт Bloomberg

Українська економіка в рецесії — звіт Bloomberg
Джерело:  online.ua

Один із провідних світових постачальників фінансової інформації для професійних учасників фінансових ринків, американське агентство Bloomberg повідомляє про значне сповільнення зростання ВВП України у другому кварталі 2021 року на тлі світової пандемії COVID-19.

Джерело: Bloomberg.

Так, за даними фінансових аналітиків, українська економіка знову перейшла в стан рецесії. Викликано це двома основними чинниками — вимушеними карантинними заходами, запровадженими з метою загальмувати поширення коронавірусної пандемії і підвищенням облікової ставки Національним банком України з метою збереження національної валюти - гривні, від інфляційних процесів.

В опублікованому в понеділок, 16 серпня, звіті агентства, валовий внутрішній продукт України, в другому кварталі зменшився на 0,8 відсотка. Враховано також сезонні коливання за крайні три місяці, де падіння ВВП склало 1,2 відсотки.

Прогноз зростання ВВП

Раніше Міністерство економіки України заявляло про досить оптимістичні цифри зростання ВВП. Так, за 5 місяців 2021 року внутрішній валовий продукт підріс на рівні 0,7%. А за 2 квартали склав досить пристойні 6% приросту ВВП.

У липневому звіті Мінекономіки, експерти прогнозували різкий ріст ВВП у другому кварталі 2021 року на рівні не менш, як 6 %.

“За розрахунками Мінекономіки зростання у ІІ кв. 2021 року становитиме близько 6% (до ІІ кв. 2020 року). У подальшому очікуємо на те, що будівництво та сільське господарство у літні місяці компенсують відставання", - бадьоро заявляли у профільному міністерстві.

Аналітики американського фінансового агентства Bloomberg підкреслюють, що в річному обчисленні ВВП завершив своє падіння довжиною в майже рік, збільшившись на 5,4 %.

Однак, ці показники не досягли прогнозних розрахунків, котрі проводились деякими відомими світовими аналітиками стосовно зростання українського ВВП на 7,3 відсотка.

Разом з тим, державні установи України по різному оцінюють ріст ВВП до кінця 2021 року.

Так, Національний банк України прогнозує зростання ВВП на 3,8 відсотка протягом 2021року.

Натомість, Мінекономіки більш оптимістично дивиться в майбутнє, хоча і з певними зауваженнями. Так, експертам міністерства довелось погіршити прогнозний показник з 4, 6 відсотка до 4,1%

"Сприятиме пришвидшенню зростання і цінова кон’юнктура на зовнішніх сировинних ринках, що стане ключовою підтримкою діяльності вітчизняних експортерів. Як наслідок, за підсумком 2021 року, зростання ВВП вийде на прогнозований рівень 4,1%", - впевнені в Кабінеті міністрів України.

Читайте також:

  • В Мінекономіки озвучили прогноз щодо зростання ВВП України.

  • Найбільший стрибок — СБ озвучив прогноз розвитку світової економіки.

  • Кабмін назвав причини стрімкого падіння економіки України в 2021 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?