В Мінекономіки озвучили прогноз щодо зростання ВВП України
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Мінекономіки озвучили прогноз щодо зростання ВВП України

В Мінекономіки озвучили прогноз щодо зростання ВВП України
Джерело:  online.ua

У Міністерстві економіки оголосили, що очікують зростання ВВП у період з січня до червня на рівні понад 1% на тлі тривалої кризи, спровокованої пандемією коронавірусу.

Джерело: Інтерфакс-Україна

За словами міністра, першого віцепрем’єр-мністра Олексія Любченка, в цілому ж за підсумками 2021 року очікується відновлення української економіки на рівні до 4% ВВП.

“Очікуємо більше 1% зростання реального ВВП в першому півріччі, хоча в першому кварталі у нас було просідання економіки на 2,2%. За році мета - 4% зростання реального ВВП”, - наголосив він.

Прогноз відновлення економіки

Водночас експерти Національного банку виступали з більш стриманими прогнозами стосовно зростання українського ВВП у 2021 році. З відповідними даними регулятор виступив в останньому інфляційному звіті, який оприлюднили наприкінці липня.

“Зберігалася негативний вплив низького торішнього врожаю на експорт, харчову промисловість і сільське господарство (зокрема, тваринництво через зниження рентабельності в результаті подорожчання кормів). Негативний вплинуло на сільське господарство і більш пізній - на тиждень - старт жнив”, - наголосили фахівці.

За оновленим прогнозом динаміки ВВП у другому півріччі-2021, зростати українська економіка буде на 3,6% та 5,8% у третьому й четвертому кварталі відповідно. Попередня оцінка вказувала на 4,2% та 3,6% за відповідні періоди року.

“Ключовими ризиками для макропрогнозу є посилення карантину в Україні і в світі, а також тривалий і більш істотний, ніж передбачалося, інфляційний сплеск у світі”, - вказували у Нацбанку.

В цілому на рівні НБУ підтверджували прогноз річного зростання ВВП на 3,8%, а також на 4% щороку до 2023-го.

Одночасно з цим в Україні посилюється інфляція, яка перевалила вже за 10%. На тлі відповідних ризиків в НБУ ухвалили рішення про збільшення облікової ставки, яке повинно позитивно вплинути на процес.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?