Україна вислала генконсула РФ з Одеси
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна вислала генконсула РФ з Одеси

Україна вислала генконсула РФ з Одеси
Джерело:  online.ua

У Міністерстві закордонних справ України визначилися з дзеркальною відповіддю на рішення російського уряду щодо дипломатичної місії офіційного Києва.

Джерело: МЗС

За оприлюдненими даними, безпосередньо нове рішення — відповідь на визнання Кремлем персоною нон грата одного з представників українського посольства у Москві, яке сталося напередодні у понеділок, 26 квітня.

Також дипломати звернули увагу на потужну антиукраїнську кампанію з боку Росії та систематичну недружню поведінку проти українських дипломатів у країні.

“У відповідь, МЗС України оголошує консула Генерального консульства Російської Федерації в Одесі небажаною для перебування на території України особою. Він має залишити територію України до кінця дня 30 квітня 2021 року. У разі продовження російською стороною провокацій проти співробітників дипломатичних установ України в Росії, залишаємо за собою право на подальші дії у відповідь”, - заявили у відомстві.

Дипломати звернули увагу на порушення з російського боку три важливі моменти:

  • Віденську конвенцію про дипломатичні зносини 1961 року;

  • Віденську конвенцію про консульські зносини 1963 року;

  • сталу дипломатичну практику.

“Повністю відкидаємо голослівні закиди про те, що оголошений «persona non grata» український дипломат нібито займався діяльністю, несумісною із дипломатичним статусом. Співробітник посольства України в Москві не здійснював жодних дій, що виходили б за межі його дипломатичних та консульських функцій”, - резюмували в МЗС.

Росія та вислання дипломатів

Останніми тижнями між країнами Європи, Сполученими Штатами та Російською Федерацією прокотилася ціла хвиля обопільних звинувачень, примусових скорочень іноземних дипмісій та дзеркальних відповідей.

Зокрема, найбільш резонансним став скандал Кремля та Чехії — остання підозрює російських агентів у причетності до вибухів на складі боєприпасів 2014 року. Це призвело до вислання дипломатів до Москви, а кремлівський уряд натомість відповів дзеркально.

На знак солідарності з Чехією аналогічні кроки вдіяли також держави Балтії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?