Чехія попередила Кремль про висилання майже всієї дипмісії РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Чехія попередила Кремль про висилання майже всієї дипмісії РФ

Чехія попередила Кремль про висилання майже всієї дипмісії РФ
Джерело:  online.ua

У чеському уряді ухвалили рішення щодо приведення чисельності російської дипломатичної місії в республіці до кількості своїх дипломатів у Москві.

Джерело: ТАСС

За словами міністра закордонних справ європейської країни Якуба Кулганека, це буде відповіддю на вислання з Москви 20 представників посольства Чехії.

“Ми обмежуємо кількість дипломатів в російському диппредставництві в Празі відповідно до стану нашого посольства в Москві. Це рішення набуває чинності сьогодні. Російська сторона отримала термін на відкликання своїх людей до кінця травня”, - наголосив дипломат.

Згідно з позицією МЗС Чехії, з вівторка, 20 квітня, чисельність російського посольства в республіці сягає 27 дипломатів та 67 робітників технічного персоналу. Водночас чеська дипмісія у Москві складається лише з 5 дипломатів і 19 технічних робітників.

Чеська сторона звернула увагу на значно меншу дипломатичну присутність у Москві у порівнянні з присутністю росіян у Празі.

Конфлікт Чехії та Росії

Конфронтація на політичному та дипломатичному рівні почалася після того, як чеська сторона встановила, що існує підозра щодо причетності Кремля до резонансного вибуху на складі амуніції у населеному пункту Врбетице 2014 року.

Згідно з розслідуванням Bellingcat, до нього безпосередньо причетні агенти Головного розвідувального управління РФ. Зокрема, йдеться про участь у диверсії сумнозвісних поцінувачів британського Солсбері — Руслана Боширова та Олександра Петрова.

Кілька років тому британський уряд звинуватив цих осіб у замаху на колишнього розвідника Сергія Скрипаля у згаданому містечку. Агенти Кремля скористалися на іноземній території бойовою отрутою, що належить до групи “Новачок”.

У першому та другому випадках російська сторона передбачувано все відкидала та звинувачувала європейські країни в русофобії.

Дзеркальне висилання дипломатів

Міністр закордонних справ Чехії попередив Росію, що Прага готова до всього. Він зазначив, що влада Чехії очікувала дещо інший реакції від російської сторони після викриття агентів ГУР РФ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?