Україна вперше за 311 років отримає оригінал Конституції Пилипа Орлика
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна вперше за 311 років отримає оригінал Конституції Пилипа Орлика

Україна вперше за 311 років отримає оригінал Конституції Пилипа Орлика
Джерело:  online.ua

До 25-ї річниці Конституції України наша країна отримала три копії Конституції Пилипа Орлика. До Дня Незалежності України вперше за 311 років оригінал документа також повернеться в нашу країну.

Джерело: заява президента Володимира Зеленського на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди 25-ї річниці Конституції

Зеленський на початку свого виступу заявив, що вже поклав квіти до пам'ятника Пилипа Орлика - гетьмана Війська Запорізького і автора знаменитої Конституції 1710 року, яку називають першою письмовою Конституцією Європи. Він назвав те, що оригінал цього документа не бачили українці несправедливістю, яку вже вдалося врегулювати владі.

"Кілька місяців ми вели з владою Швеції, в Національному архіві якої зберігається оригінал Конституції Пилипа Орлика. І сьогодні ми нарешті можемо поділитися хорошими новинами. Національний архів Швеції вже передав Україні три копії Конституції Пилипа Орлика. Одна вже вранці виставлена у фойє Верховної Ради . Друга буде перебувати в Офісі Президента. Третя - в Конституційному Суді України. Після його поновлення і перезавантаження. До 30-річчя нашої Незалежності, вперше за 311 років, в Україну потрапить оригінал Конституції Пилипа Орлика. Її разом з булавою гетьмана Пилипа Орлика і гетьмана Івана Мазепи, всі бажаючі зможуть побачити в Софійському соборі. Полотно нашої історії має тисячу років і стільки ж відсутніх частин пазла. Ми повертаємо українцям ці частини. Ми повертаємо Україні Україну ", - анонсував Зеленський.

Також в свято Конституції України Зеленський звернувся до народних депутатів. Він нагадав їм основні статті головного закону України. В першу чергу закликав закрити питання з гербом України. Для цього президент подав на розгляд парламенту невідкладний законопроєкт, прийняття якого затвердить Великий герб України.

Потім український лідер недвозначно дорікнув окремих депутатів за те, що вони забули головні слова основного закону України через власні інтереси та амбіції.

"Після перших слів трьох статей нашої Конституції наступні статті Основного закону починаються такими словами як «держава», «земля», «суспільне життя», «права і свободи», «громадяни», «діти», «екологічна безпека», «правовий порядок», «захист Вітчизни», «державна мова і символи», «право голосу», «народне волевиявлення». І дуже далеко після них, майже в кінці, вперше згадуються слова «Президент України», «народні депутати» і «Кабінет Міністрів». Конституція чітко визначила пріоритети. Все те, що набагато вище нас, наших інтересів та амбіцій. Все те, що ми маємо захищати й забезпечувати. Все те, чому у кому ми маємо служити. Більшість я сьогодні назвав. Можливо ви запам’ятали не всі. Та головне, запам’ятати три. Україна. Суверенітет. Людина.", - завершив свій виступ президент.

Конституція України - цікаві факти про основний закон країни

  • Конституція України, яка є Основним законом країни, була прийнята 28 червня 1996 року, через майже шість років після проголошення незалежності.

  • Процес підготовки Конституції України тривав шість років, починаючи з 1990 року. Спочатку законопроект розробили депутати на початку 1992 року, коли президентом України був Леонід Кравчук.

  • Через три роки, в 1995 році, коли президентом України став Леонід Кучма, була прийнята так звана "тимчасова" Конституція. Але депутати продовжували роботу над Основним законом країни.

  • Протягом 1990-1996 років було запропоновано 15 проектів Конституції України.

  • Найактивніший період роботи над документом зайняв три місяці - комісія з його створення працювала щодня без вихідних з 9 ранку до 10 вечора. При підготовці до другого читання до закону було внесено близько шести тисяч поправок.

  • 27 червня 1996 року парламент вирішив розглядати проект на одному засіданні без перерв. В результаті бурхливих дискусій за підсумками безперервної 24-годинної роботи депутатам вдалося узгодити всі положення документа. Голосування проводилося по кожній статті окремо і цілими розділами.

  • Голосування за Конституцію України в цілому відбулося о 9:20 ранку 28 червня 1996 року.

  • Президент України Леонід Кучма не був присутній на доленосному засіданні парламенту, але за кілька хвилин до остаточного прийняття депутатами Конституції прийшов до сесійної зали. У своєму короткому виступі він назвав прийняття Конституції історичною подією.

  • Міжнародне співтовариство назвало українську Конституцію однією з найдемократичніших у світі.

  • Україна стала останньою країною колишнього Радянського Союзу, яка прийняла Конституцію після оголошення незалежності.

  • У серпні 2011 року в Україні з'явилася перша мініатюрна Конституція розміром 2 * 3 см. Найменша Конституція складається з 160 сторінок рукописного тексту, розмір букв якого не перевищує 1 мм. Книга важить всього 15 г, а на її створення пішло близько 2 місяців. В даний час мініатюрна Конституція України знаходиться в Музеї книги і друкарства в Києві.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?