Україна взяла на себе важливе зобов'язання на саміті в Глазго
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна взяла на себе важливе зобов'язання на саміті в Глазго

Україна взяла на себе важливе зобов'язання на саміті в Глазго
Джерело:  online.ua

Понад 40 країн погодилися відмовитися від використання вугільної енергії, як найбруднішого джерела палива. Такі підсумки кліматичного саміту Cop26 і Україна – серед них. Основні країни, які використовують вугілля, зокрема Канада, Польща, Україна та В'єтнам, поступово відмовляться від використання вугілля для виробництва електроенергії, причому більші економіки зроблять це у 2030-х роках, а слабші – у 2040-х роках.

Джерело: The Guardian

Мета «залишити вугілля на сторінках історії» була ключовим моментом для Великобританії як країни, яка приймає саміт Cop26, мета якого – поставити світ на шлях обмеження глобального потепління до 1,5°C порівняно з доіндустріальними показниками.

Проте представники деяких з найбільших вуглезалежних країн, включаючи Австралію, Китай, Індію та США були відсутні під час укладання угоди.

«Сьогоднішній день знаменує собою віху в наших глобальних зусиллях боротьби зі зміною клімату, оскільки країни з усіх куточків світу об'єднуються в Глазго, щоб заявити, що вугілля не відіграє жодної ролі у нашому майбутньому виробництві електроенергії. Сьогоднішні амбітні зобов'язання, зроблені нашими міжнародними партнерами, демонструють, що кінець епохи вугілля близький», - сказав представник Великобританії Квасі Квартенг.

Використання забруднюючого палива відновилося

За даними Міжнародної енергетичної агенції, використання вугілля є однією з основних причин викидів парникових газів, а використання забруднюючого палива відновилося після тимчасового скорочення викидів, викликаного торішніми блокуваннями.

Угода, укладена за посередництва Великобританії в Глазго, включає зобов'язання десятків країн, що розвиваються, і розвинених країн припинити використання вугілля, і більше 100 фінансових інститутів та інших організацій також погодилися припинити фінансування розробки вугілля.

Нові розробки у вугільній промисловості повинні припинитися з цього року

Міжнародне енергетичне агентство заявило, що всі нові розробки викопних видів палива повинні припинитися з цього року, якщо світ хоче залишатися в межах температурних змін 1,5°C. Виконавчий директор МЕА Фатіх Бірол також часто закликав світ відмовитися від вугілля, яке виробляє більше вуглецю, ніж інші джерела електроенергії, якщо ми хочемо впоратися із кліматичною кризою.

Хоча Південна Африка, Індонезія та Філіппіни не підписали договору про поетапну відмову від вугілля, вони домовилися про угоди, що призведуть до дострокового зняття з експлуатації багатьох з їх існуючих вугільних електростанцій.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?