ООН попередила про стрімке погіршення ситуації з кліматом
Категорія
Технології
Дата публікації

ООН попередила про стрімке погіршення ситуації з кліматом

ООН попередила про стрімке погіршення ситуації з кліматом
Джерело:  online.ua

Експерти Організації Об’єднаних Націй наголосили на безпрецедентні темпи зміни клімату на поверхні Землі, які спровоковані виключно діяльністю людства.

Джерело: dpa

За висновками експертів, люди надзвичайно стрімко провокують шкідливі викиди в атмосферу. Для утримання глобальної температури в нормі, відповідно Паризької кліматичної угоди, необхідно різко знизити їх рівень.

“Масштаби нещодавніх змін у кліматичній системі в цілому і поточний стан її багатьох аспектів є безпрецедентними протягом багатьох століть і багатьох тисячоліть”, - наголосили в ООН.

Згідно з уточненням авторів документа, концентрація вуглекислого газу 2019 року стала найвищою в атмосфері за останнi 2 мильйони років. Показники глобальної температури своєю чергою “з 1970 року збільшувалася швидше за будь-які інші п’ятдесятирічні періоди в історії за останні 2 тисячі років”.

У МГЕЗК звернули також увагу на щорічну площу льоду в Арктиці, ка з 2011 до 2020 року виявилася найнижчою з 1850 року. Глобальний рівень моря “з 1900 року підвищувався швидше, ніж у будь-якому іншому столітті за останні 3 тисячі років”.

За прогнозами експертів, збільшення глобальної температури перевищить поріг, який передбачає Паризька кліматична угода, якщо наступними десятиріччями “не буде різкого скорочення викидів вуглекислого та інших парникових газів”.

Запевняється, що у разі такого сценарію подій планета опинится пере ризиком виникнення екстремальних погодних умов, серед яких посухи, повені, зростання рівня моря, скорочення площі крижаного покриву в Арктиці, до чого не зможуть адаптуватися багато рослин та тварин.

Відповідно прогнозів представників ООН, глобальна тепература на планеті зростатиме. Це триватиме принаймні до середини XXI сторіччя.

Збільшення глобальної температури сягатиме 5,7 градуса до кінця сьогоденного сторіччя. Вже до 2100 року вона може зберегтися на рівні між 1 та 1,8 градуса відповідно показників доіндустріальної епохи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?