Вчені пояснили появу складного життя на Землі новою теорією
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені пояснили появу складного життя на Землі новою теорією

Вчені пояснили появу складного життя на Землі новою теорією
Джерело:  online.ua

Науковий колектив з представників кількох країн розробив нову теорію щодо умов, які мільйони років тому зумовили формування складних форм життя на поверхні нашої планети.

Джерело: Nature Communications

Експерти з університету Саутгемптона (Велика Британія), Кертина (Австралія), Гонконгу, Тюбінгена (Німеччина), Китайської академії наук пояснили, що життя могло почати розвиватися саме складним чином після зміни орбіти планети.

Йдеться саме про період заледеніння поверхні, який називають “землею-сніжком” - він тривав з 720 до 635 мільйонів років тому. У цей час Землю майже повністю вкривав шар льоду, а форми життя, як вважають науковці, виживали у підльодному океані - без доступу до атмосфери (суперечки щодо того, як збереглося життя, утім, ще тривають).

Вчені дослідили гірські породи часів “землі-сніжка” у Південній Австралії. Вони утворилися близько 700 мільйонів років тому, коли континент був наближений до екватора.

У породах було виявлено ознаки того, що вони колись давно знаходилися в океані, який своєю чергою вкривала крига - тобто масив води був прихований від атмосфери зверху.

Завдяки даним про так звану магнітну сприйнятливість команда експертів дійшла висновку, що гірські породи зберігають свідоцтво усіх орбітальних циклів, що згодом змінювалися.

Це своєю чергою призвело до висновків, за якими зміна земної орбіти провокувала збільшення чи зменшення згаданих вище крижаних “щитів”. Таким чином періодично утворювалися частково вільні від льоду сегменти у період тотального заледеніння.

Саме про цей вплив зміни земної орбіти на процес формування складних форм життя оголосили науковці з кількох країн. Навіть під час важкої кліматичної кризи багатоклітинні форми життя продовжували утворюватися й розвиватися.

Водночас навколо "землі-сніжка" також існують певні суперечки, які потребують вирішення, а нова теорія будується саме навколо цієї концепції.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?