Україна запровадить у ЗСУ ще 200 стандартів НАТО до кінця року — Резніков
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна запровадить у ЗСУ ще 200 стандартів НАТО до кінця року — Резніков

Україна запровадить у ЗСУ ще 200 стандартів НАТО до кінця року — Резніков
Джерело:  online.ua

Україна запровадить у ЗСУ ще 200 стандартів НАТО до кінця року. Загалом існує понад 1 200 стандартів Організації Північноатлантичного договору.

Джерело: Укрінформ

Україна запровадить у ЗСУ ще 200 стандартів НАТО

Україна до кінця року планує запровадити ще близько 200 стандартів НАТО. Наразі відповідний показник дорівнює 287.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков у інтерв'ю "Укрінформу".

За словами посадовця, загалом існує понад 1 200 стандартів Організації Північноатлантичного договору.

У Силах безпеки та оборони запроваджено 287 стандартів НАТО. Це — майже чверть від загальної кількості. З них: 174 — в межах Цілей партнерства Україна-НАТО (першочергові стандарти Альянсу), 113 — ініціативні, — сказав Резніков.

Водночас глава Мінборони зазначив, що кількість впроваджених стандартів не є визначальним фактором під час ухвалення політичного рішення щодо євроатлантичної інтеграції. Більшість держав у середньому мають приблизно 30%.

За цим показником Україна посідає перше місце серед держав-партнерів НАТО та навіть перевищує показники деяких держав-членів. До кінця 2023 року прийнято до виконання та планується запровадити ще близько 200 стандартів. А є певні стандарти, які нам і не потрібно впроваджувати. Наприклад, стандарт щодо якості питної води для забезпечення війська — в нас він вищий, ніж у країнах НАТО, — пояснив посадовець.

Резніков назвав три пункти, які будуть визначальними у процесі інтеграції України в Альянс:

  • наявність цивільного-демократичного контролю над Збройними силами — як у вигляді законодавства, так і у вигляді реально побудованої інфраструктури;

  • зрозумілі, прозорі, транспарентні, відповідальні процедури забезпечення ЗС починаючи від закупівель;

  • спільне планування операцій.

Якщо країна відповідає цим трьом критеріям — вона стає країною НАТО, — додав міністр оборони.

Україна планує вступити до НАТО

30 вересня 2022 року президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку на вступ України в НАТО за пришвидшеною процедурою.

Відповідна процедура передбачає вступ до НАТО без ПДЧ. У цьому питанні Україна орієнтується на досвід Фінляндії та Швеції.

Поки українська сторона чекатиме на затвердження від всіх членів Альянсу, вона пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки для України згідно з Київським безпековим договором.

Генсек НАТО Столтенберг того ж дня заявив, що вступ України в НАТО залежить від згоди усіх 30-ти союзників.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?