Україна здобула перші ліцензії на Олімпіаду-2024 у велоспорті
Категорія
Спорт
Дата публікації

Україна здобула перші ліцензії на Олімпіаду-2024 у велоспорті

Українська спортсменка
Джерело:  Суспільне. Спорт

За результатами оновлених світових рейтингів українці вибороли по одній ліцензії на Олімпіаду-2024 у чоловічому та жіночому шосейному велоспорті.

Україна має дві ліцензії на Олімпіаду-2024 у велоспорті

Хто саме представлятиме Україну на Олімпійських іграх у цьому виді велоспорті – невідомо.

Україна здобула перші ліцензії на Олімпіаду-2024 у велоспорті. За результатами оновлених світових рейтингів українці вибороли по одній ліцензії у чоловічому та жіночому шосейному велоспорті.

Відбір на Олімпійські ігри-2024 у велоспорті розпочався ще у лютому 2023-го на чемпіонаті Африки. Там були розіграні перші ліцензії серед представників цього континенту.

Заключним відрізком розподілу ліцензій на Олімпіаду-2024 саме у шосейному велоспорті став світовий рейтинг. Він мав закритися у вівторок, 17 жовтня, після чого були розподілені квоти між окремими країнами.

Розподіл 80 квот відбувався залежно від підсумкового місця країни у світовому рейтингу. У ньому враховувалися усі результати на рівні UCI, показані на дорослих турнірах, а також турнірах U23 упродовж останнього року.

Здобути квоти могли країни, які у світовому рейтингу посіли місце з 1-го по 45-е. При цьому найбільшу кількість ліцензій – по чотири – здобували країни, які фінішували у топ-5.

Україна і в чоловічому, і у жіночому велоспорті здобула по одній квоті. У чоловічому рейтингу українці посіли 44-е місце, у жіночому – 23-е.

Завдяки фінішу у топ-25 Україна також матиме представництво і в жіночій шосейній гонці з роздільним стартом – уперше з 2016 року. Тобто буде представлена в обох шосейних гонках.

Найбільшу кількість квот на Олімпіаду-2024 у шосейному велоспорті за світовим рейтингом отримали п'ять країн: Бельгія, Данія, Словенія, Велика Британія та Франція (у чоловіків), Нідерланди, Італія, Бельгія, Швейцарія, Велика Британія (у жінок) – по чотири.

Ліцензії, здобуті Україною, є неіменними. Відповідно, перед стартом Олімпіади-2024 буде визначено, хто виступить у складі України в Парижі у шосейному велоспорті.

Що означає здобуття ліцензій на Олімпіаду-2024 Україною

Україна не пропускає жодної Олімпіади, не маючи представників у шосейному велоспорті. На попередніх Іграх у Токіо Україну представили Анатолій Будяк (56-е місце) та Валерія Кононенко (не фінішувала).

Водночас ліцензії, які Україна здобула за світовим рейтингом у шосейному велоспорті, стануть для неї єдиними у цьому виді.

Всі ліцензії України на Олімпіаду-2024 (станом на 21 вересня)

  • Легка атлетика – 8

  • Плавання – 7

  • Стрільба – 5

  • Стрибки у воду – 2

  • Веслування на байдарках і каное – 2

  • Художня гімнастика – 2

  • Боротьба – 2

  • Спортивна гімнастика – 2

  • Бокс – 1

  • Сучасне п'ятиборство – 1

  • Фехтування – 1

  • Футбол – 1

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?