Юніор Олександр Желтяков став найкращим спортсменом ЧС-2023 з плавання
Категорія
Спорт
Дата публікації

Юніор Олександр Желтяков став найкращим спортсменом ЧС-2023 з плавання

Юніор Олександр Желтяков став найкращим спортсменом ЧС-2023 з плавання
Джерело:  online.ua

Український юніор Олександр Желтяков став найкращим спортсменом Чемпіонату світу-2023 з плавання. Він здобув 3 медалі і виборов ліцензію на Олімпіаду-2024.

Джерело: World Aquatics

Український юніор став найкращим спортсменом ЧС-2023 з плавання

В ізраїльській Нетаньї завершився юніорський чемпіонат світу-2023 з плавання. Серед учасників сумарно розіграли 42 комплекти медалей.

З двома золотими нагородами Україна розділила четверте місце підсумкового медального заліку ЧС-2023 з Данією і Боснією та Герцеговиною. Обидві здобув 17-річний Олександр Желтяков, який тріумфально дебютував на турнірі.

До змагань у Нетаньї Желтяков цього року у Белграді вперше в кар'єрі виграв змагання цього рівня на спині (100 та 200 метрів).

Сумарний доробок Олександра в Ізраїлі склав три медалі: до перемог українець додав "срібло" 50-метрівки на спині.

Українець виконав свій другий олімпійський норматив — на 100-метрівці на спині. Для Желтякова це вже друга путівка до Парижа, після його успіху на дистанції 200 метрів у квітні.

Желтяков стане першим представником України на 100 метрах на спині на Олімпіаді з 2012 року, коли на етапі кваліфікації зупинився Олександр Ісаков.

Желтяков став найуспішнішим плавцем-юніором

World Aquatics, світова керівна організація з плавання, визнала Желтякова найкращим спортсменом турніру серед чоловіків.

Желтяков став найуспішнім українцем в історії юніорських чемпіонатів світу з плавання у чоловічих дисциплінах. Досі три "золота" (всі — 2011 року) на одному чемпіонаті здобувала лише Дарина Зевіна.
Завдяки нагородам Желтякова Україна посіла свою найвищу в історії сходинку серед збірних на юніорському ЧС — четверте місце.

Олександр Желтяков – 17-річний український плавець з Дніпра. Дев'ятиразовий призер юніорських чемпіонатів Європи. Дворазовий чемпіон світу-2023 серед юніорів у плаванні на спині (100, 200 метрів). Віцечемпіон на дистанції 50 метрів. Автор національних рекордів України з плавання на спині на дистанціях у 200, 100 та 50 метрів.

У 2021-2022 роках — учасник дорослих чемпіонатів світу на довгій та короткій воді, а також Євро-2022 на довгій воді.

Четвертий українець, що здобув ліцензію на Олімпіаду-2024, після Михайла Романчука, Владислава Бухова й Дениса Кесіля.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?