Українська армія намагалася повернути Запорізьку АЕС у жовтні — Times
Категорія
Україна
Дата публікації

Українська армія намагалася повернути Запорізьку АЕС у жовтні — Times

Українська армія намагалася повернути Запорізьку АЕС у жовтні — Times
Джерело:  online.ua

Британська газета Times опублікувала матеріал про те, що у жовтні 2022 року українські війська намагалися силою деокупувати Запорізьку АЕС, проте операція була невдалою. Українська влада достовірність цієї історії не підтверджує.

Джерело: Times

Операція зі звільнення ЗАЕС

Журналісти дізналися про операцію від анонімних українських представників розвідки, ВМС та спецпризначенців.

Видання зазначає, що Київ не підтвердив проведення операції.

Повідомляється, що всередині жовтня минулого року майже 600 українських військових з підрозділів української військової розвідки, включно з батальйоном «Шаман», полком «Кракен» та Українським іноземним легіоном на 30 катерах брали участь в операції.

На той час станція перебувала під окупацією протягом шести місяців.

Ідея полягала в тому, що це буде лише піхотний бій. Вони б не змогли застосувати проти нас артилерію, тому що це атомна станція. Росіяни побудували дуже щільну оборону, вони замінували все. Коли ми наближалися, вони навіть підтягнули танки та артилерію і почали стріляти по нас прямо на воді, - розповів один з учасників рейду.

Станом на жовтень 2022 року МАГАТЕ повідомляло, що на АЕС було порушено кожен із семи принципів ядерної безпеки, а присутність російських військ на її території може призвести до катастрофи.

Протягом тижнів дипломатичних переворів за допомогою ООН рішення не було досягнуто, тоді, за словами видання, Україна вирішила взяти справу у свої руки.

Швидкісні катери спецназу перетнули Дніпро, а тим часом РСЗВ HIMARS, надані США, обстріляли позиції росіян на березі річки.

Проте росіяни відкрили вогонь і деякі катери повернулися назад. Невеликій групі українських спецназівців на менших човнах вдалося дістатися до берега на світанку, залучивши росіян у тригодинну перестрілку на околиці міста Енергодар.

Завдяки командиру цієї операції вдалося врятувати багато життів. Коли він зрозумів, що буде дуже-дуже важко і ми понесемо великі втрати, замість того, щоб тупо говорити: «Вперед!» він вирішив, що ми можемо відступити, - розповідає анонімний учасник рейду.

Як звільнити ЗАЕС від росіян

Голова НАЕК «Енергоатом» Петро Котін припускає, що звільнення ЗАЕС відбудеться тоді, коли українські війська просунуться у бік Криму та Мелітополя.

Це єдиний варіант — без прямого обстрілу АЕС, без прямого наступу на територію АЕС із прямими діями проти росіян. Дуже небезпечно робити такі речі поблизу ядерного реактора. Будь-яка шкода принесе радіацію людям і всьому світу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?