Українським боржникам банків напророкували серйозні проблеми
Категорія
Економіка
Дата публікації

Українським боржникам банків напророкували серйозні проблеми

Українським боржникам банків напророкували серйозні проблеми
Джерело:  online.ua

В Україні стягувати заборгованість за  кредитами, які беруть недобросовісні позичальники, можуть колектори небанківського ринку.


Про це повідомляє ONLINE.UA.


Станом на 2016 рік в Україні працює близько 600 фінансових компаній. У 2014 році таких компаній було трохи більше 400. Також, за минулий рік активи фінкомпаній виросли на 20 млрд грн і становлять 71 млрд грн.


"Основним драйвером зростання фінансових компаній в останні два роки були банки", - пояснює таке зростання член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов.


Оскільки банкам невигідно нести втрати і формувати резерви через проблемні кредити, вони вважають за краще продавати такі кредити фінансовим компаніям, які мають право здійснювати факторингові операції.


"У 2014 році банки, в основному, передавали проблемні кредитні портфелі родинним фінкомпаніям для того, щоб не порушувати вимоги регулятора. А в 2015 році в цьому процесі почав активно брати участь Фонд гарантування вкладів фізосіб: він продавав фінансовим компаніям активи неплатоспроможних банків з метою максимально швидко повернути гроші вкладникам ", - пояснює радник голови правління банку "Конкорд" Павло Крапівін.


Як вважають експерти, таке зростання не обіцяє нічого хорошого недобросовісним позичальникам банків, оскільки банківські колектори в порівнянні з численними факторами і колекторами небанківського ринку - просто ввічливі "білі комірці".


"У березні Вищий адміністративний суд України мало не заборонив факторам вимагати повернення коштів у населення за банківськими кредитами, але поки що це рішення так і не вступило в законну силу", - наголошується в статті ONLINE.UA.


Більше  читайте на ONLINE.UA: "Українці беруть кредити під космічні відсотки, а у боржників проблеми гірше колекторів".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?