Український фільм про "Як це було" покажуть на Каннському кінофестивалі
Категорія
Культура
Дата публікації

Український фільм про "Як це було" покажуть на Каннському кінофестивалі

Український фільм про "Як це було" покажуть на Каннському кінофестивалі
Джерело:  online.ua

Українська стрічка режисерки Анастасії Солоневич та її польського колеги Дам’яна Коцура "Як це було" (As it was) увійшла до програми конкурсу короткометражних фільмів 76-го Каннського кінофестивалю.

Джерело: Анастасія Солоневич

Українська короткометражка потрапила до Канн

Фільм розповідає про перше повернення в Україну після початку повномасштабної війни.

Події відбуваються взимку 2023 року в Києві. Головна героїня Лера вперше повертається до Києва після року життя в Берліні. У столиці вона зустрічається зі своїм другом Кирилом, з яким проводить день, як було до війни.

Головні ролі виконали Валерія Березовська та Кирило Земляний.

Анастасія Солоневич розповіла, що 24 лютого записувала свої спостереження у нотатки в телефоні та фіксувала пережитий досвід. У листопаді 2022-го року у Берліні вона розповіла про Дам’яну Коцуру про свої ідеї.

Тієї листопадової ночі народився фільм. Ідея, заснована лише на одній фразі, яка застрягла в наших головах. Довгий час я сумнівалась, чи хочу знімати цей фільм разом. Деміан чекав. І через місяць я погодилася. 16 грудня ми зідзвонилися і сказали: «Так, давайте знімемо цей фільм». 3 січня ми вже були в Києві.

Режисерка зазначила, що акторка Валерія Березовська зіграла її та свій досвід, а також досвід багатьох українців, які покинули дім і повернулися вперше після початку війни.

Нам пощастило. В Україні під час зйомок ми не ховалися від ракет, тому що не було тривоги і небо було чисте, відключення світла нам не заважали. Над фільмом працювало 5 осіб знімальної групи. Ми стали сім'єю. Цей фільм створений з великою любов'ю. Цей фільм був знятий дуже чесно. Я така щаслива! – написала режисерка.

Каннський кінофестиваль пройде з 16 травня по 26 травня 2023 року. Разом з українською стрічкою до конкурсу увійшли 11 стрічок з Аргентини, Колумбії, Іспанії, США, Франції, Угорщини, Індонезії, Ісландії, Норвегії, Великої Британії.

Переможець конкурсу стане відомий 27 травня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?