Український фільм про збитий росіянами на Донбасі Боїнг MH17 може позмагатися за "Оскар"
Категорія
Культура
Дата публікації

Український фільм про збитий росіянами на Донбасі Боїнг MH17 може позмагатися за "Оскар"

Український фільм про збитий росіянами на Донбасі Боїнг MH17 може позмагатися за "Оскар"
Джерело:  online.ua

Український фільм "Залізні метелики" про збитий росіянами на Донбасі у 2014 році Боїнг MH17 може позмагатися за премію Американської Кіноакадемії Оскар.

Джерело: Суспільне Культура

Український фільм "Залізні метелики" подають на "Оскар"

Стрічку "Залізні метелики" — про Боїнг MH17, збитий росіянами у 2014 році, — подали на відбір на "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм" від України. Про це повідомив його продюсер Андрій Котляр у Twitter.

Котляр розповів, що фільм вирішили подати, "бо вважаємо, що Україну цього року має представляти документальне кіно, щоб нагадати світу про жахливі воєнні злочини країни-окупанта". Крім того, стрічка має достойний фестивальний шлях і була представлена потужно в США.

"Залізні метелики" досліджує обставини збиття літака MH17 на Донбасі, риторику російських пропагандистів навколо цієї події та реакцію світової спільноти на злочин. Фільм поєднує документальні кадри із сучасним театром і анімацією.

Світова прем’єра стрічки відбудеться в конкурсній секції World Cinema Documentary Competition кінофестивалю "Санденс" у січні 2023 року.

Також стрічку показали у межах програми Panorama Dokumente на "Берлінале" і в Гаазі на фестивалі Movies That Matter.

Українська прем’єра фільму відбулася 4 червня на фестивалі Docudays UA.

Прийом фільмів Український оскарівський комітет завершив 5 вересня. Тепер комітет розгляне подані стрічки на відповідність вимогам премії та вирішить, чи висувати фільм офіційно від України.

Українська стрічка "Будинок зі скалок" змагалася за "Оскар"

Фільм потрапив до п'ятірки найкращих у номінації "Найкращий документальний фільм".

Кінострічка данського режисера Сімона Леренґ Вільмонта була створена у співпраці Швеції, Фінляндії, Данії та України за підтримки Держкіно. Зйомки тривали два роки у дитячому притулку у Лисичанську.

Фільм демонструє наслідки впливу війни на долі людей, зокрема – на дитячі долі. Головна сюжетна лінія – історії дітей із Лисичанського центру соціально-психологічної реабілітації дітей, а також їхніх вихователів, які намагаються забезпечити дітей любов’ю та створити безпечні умови біля лінії фронту.

Я такий щасливий за Україну! Такий радий, що в цей час саме фільм з України пройшов в номінацію! Я дуже радий за героїв фільму, які поділились цією історією зі світом. Це і Коля, Єва, Аліна, Саша, Влад та інші. А також найкращих виховательок притулку Маргарита Бурлуцька та Ольга Тронова. Дякую всій команді! – поділився емоціями на своїй фейсбук-сторінці лінійний продюсер фільму Азад Сафаров.

Але кінопремію "Оскар" за кращий документальний фільм у 2023 році отримала стрічка "Навальний".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?