Український художник Майдуков відмовився отримувати премію миру одночасно з росіянкою
Категорія
Культура
Дата публікації

Український художник Майдуков відмовився отримувати премію миру одночасно з росіянкою

Український художник Майдуков відмовився отримувати премію миру одночасно з росіянкою
Джерело:  online.ua

Український художник Сергій Майдуков відмовився отримувати німецьку премію миру імені Еріха Марії Ремарка разом з російською письменницею Людмилою Уліцькою. Вони отримають свої премії у різні дати.

Джерело: сайт премії

Премію миру вирішили дати Майдукову та Уліцькій

Голова журі премії Сузанна Менцель-Рідль заявила, що цьогорічна премія мала "означати надію на примирення".

Ми хотіли б, щоб цьогорічна Премія миру імені Ремарка була зрозуміла як знак надії: логіка війни не повинна мати останнє слово. Останнім словом має бути мова людства, яка також об’єднує людей ворогуючих держав. Війна не повинна заглушити мову літератури та мистецтва, - заявила вона.

Через це премія запросила письменницю з РФ та художника з України до Оснабрюка, щоб відзначити їх Премією миру імені Ремарка та спеціальною премією.

Там зазначили, що поки триватиме війна, лауреати не можуть зайняти спільну сцену, тому премію вручать в різні дати.

Премію миру імені Еріха Марії Ремарка у розмірі 25 тис. євро отримає 22 червня російська письменниця Людмила Улицька, яка з березня 2022 року живе в еміграції в Берліні.

Спеціальну премію цього року отримає український художник Сергій Майдуков, малюнки якого друкували The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal та Financial Times.

Майдуков написав організаторам премії, що "в його житті досить російської присутності, тому я б просто прийшов в інший день, ніж коли буде церемонія".

У коментарі Читомо він сказав, що премія була для нього несподіванкою, і що він пізніше повідомив журі, що не приїде зовсім.

Художник планує витратити премію на авто для ЗСУ.

Що відомо про премію миру імені Ремарка

Кожні два роки, починаючи з 1991 року, місто Оснабрюк присуджує Премію миру імені письменника, який народився в Оснабрюку Еріха Марії Ремарка.

Цьогоріч нагороду вручатимуть в 16-й раз.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?